Μέση Ανατολή - Times: Η Χαμάς σχεδίαζε βάση στην Τουρκία για να οργανώνει επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται σε έγγραφα που βρήκαν οι Ισραηλινοί στο σπίτι του επιτελάρχη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα

Να δημιουργήσει μια βάση στην Τουρκία και από εκεί να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό, είχε σαν στόχο η Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα που κατέσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σπίτι ενός ανώτερου αξιωματούχου της οργάνωσης στη Γάζα, το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία έφεραν τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία», οι επιθέσεις που - θεωρητικά - θα σχεδιάζονταν από το τουρκικό έδαφος (δεν προαδιορίζεται το σημείο), θα στόχευαν σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Τα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του Χαμζά Αμπού-Σανάμπ, επιτελάρχη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.



«Προτείνουμε να δημιουργήσουμε έναν βραχίονα ασφαλείας στο εξωτερικό, από τον οποίο θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε επιχειρήσεις στο μέλλον», αναφέρουν τα έγγραφα, στα οποία προστίθεται ακόμα πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε στρατιωτικούς θύλακες, οι οποίοι θα αποτελούν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τις δυνάμεις αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά – για αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός παραρτήματος ασφαλείας στο εξωτερικό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κατασκοπευτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι από τη βάση θα σχεδιάζονται «δολοφονίες Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών και διοικητών της Μοσάντ, καθώς και σαμποτάζ ισραηλινών πλοίων», ενώ αναφέρεται και μια επιχείρηση «απαγωγής». Ακόμα, περιλαμβάνουν ένα τριετές σχέδιο για τη δημιουργία βάσεων σε άλλες χώρες σύμφωνα με το μοντέλο της βάσης στην Τουρκία και αναφέρουν τις πηγές χρηματοδότησης. Περιλαμβάνουν επίσης έναν κατάλογο με τους πράκτορες της οργάνωσης που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν εκεί, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν το σχέδιο διαμορφώθηκε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή μετά από αυτήν.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα ζήλευε ο Χίτλερ για τις γενοκτονικές μεθόδους του». Ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «κίνημα αντίστασης», και σημείωσε ότι περισσότερα από 1.000 στελέχη της οργάνωσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη την Τουρκία.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα... στύλωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων - Δεν πήγαινε σε γεύμα αν δεν έφευγε η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου

Κινηματογραφική απόδραση στη Γαλλία - Τουλάχιστον δύο νεκροί σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά από επίθεση σε βαν που μετέφερε κρατούμενο


Νέοι κανόνες για τις δημόσιες επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια - Πόροι 12,2 δισ. ευρώ σε έργα το 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr