Βαλτιμόρη - Κατάρρευση γέφυρας: Εγκλωβισμένοι στο πλοίο παραμένουν οι 21 ναυτικοί του Dali

To πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα στις 26 Μαρτίου - Οι ναυτικοί (20 Ινδοί και ένας από τη Σρι Λάνκα) περιμένουν να επαναπατριστούν, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών

Μετά τις ελεγχόμενες εκρήξεις που στέφθηκαν με επιτυχία για να διαχωριστεί το χτυπημένο φορτηγό πλοίο Dali από τα απομεινάρια της κατεστραμμένης γέφυρας Φράνσις Κέι στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, οι 21 ναυτικοί του που έχουν διασωθεί, δεν μπορούν να αποβιβαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, παραμένοντας εκεί «παγιδευμένοι» από τις 26 Μαρτίου.

Τότε το φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της. Οι ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο και περιμένουν να επαναπατριστούν, όπως μεταδίδει το BBC. Aπό αυτούς, οι 20 είναι Ινδοί κι ένας από τη Σρι Λάνκα.

Το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι οι ναυτικοί θα πρέπει να παραμείνουν στο φορτηγό πλοίο για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα των αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος. Όταν κατέρρευσε η γέφυρα, έξι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν εκείνη την ώρα, έχασαν τη ζωή τους και περίπου 4.000 τόνοι συντριμμιών κατέληξαν στον ποταμό Πατάπσκο.



Οι αρχές έχουν ήδη απομακρύνει περίπου 6.000 τόνους χάλυβα και σκυροδέματος από την κατεστραμμένη γέφυρα. Υπολογίζουν ότι το σύνολο των συντριμμιών ανέρχεται σε 50.000 τόνους. Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις έστειλαν κομμάτια της κάποτε εμβληματικής γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι της Βαλτιμόρης στα σκοτεινά νερά του ποταμού του Μέριλαντ, επτά εβδομάδες μετά την κατάρρευσή της.

Οι Αρχές και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου ελπίζουν ότι με την κατεδάφιση θα ξεκινήσει η αρχή του τέλους μιας μακράς διαδικασίας που άφησε τους 21 άντρες που επέβαιναν παγιδευμένους και αποκομμένους από τον κόσμο, μακριά από τα σπίτια τους. Προς το παρόν, όμως παραμένει ασαφές το πότε οι ναυτικοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το πλήρωμα δεν έχει καταφέρει να αποβιβαστεί λόγω περιορισμών στην έκδοση βίζας, όπως ενημέρωσε το FBI.

Το Dali, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 289 μέτρων, βρισκόταν στην αρχή ενός ταξιδιού 27 ημερών από τη Βαλτιμόρη στη Σρι Λάνκα όταν χτύπησε τη γέφυρα, στέλνοντας χιλιάδες τόνους χάλυβα και τσιμέντου στον πάτο του ποταμού. Πριν από την ελεγχόμενη κατεδάφιση, ο ναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Shannon Gilreath, δήλωσε ότι το πλήρωμα θα παραμείνει κάτω από το κατάστρωμα, με ένα πυροσβεστικό πλήρωμα σε πλήρη ετοιμότητα.

Βίντεο από την στιγμή της κατάρρευσης:



Η κατάσταση για τους 21 ναυτικούς στο Dali είναι θλιβερή. Ο Joshua Messick, εκτελεστικός διευθυντής του Baltimore International Seafarers' Center, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών, εξηγεί ότι το πλήρωμα έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο για μερικές εβδομάδες αφού τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας.

«Δεν μπορούν να κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο σπίτι. Δεν έχουν κανένα από τα δεδομένα τους ή τα στοιχεία επικοινωνίας κανενός, επομένως είναι πραγματικά απομονωμένοι αυτή τη στιγμή... Απλώς δεν μπορούν να απευθυνθούν στους ανθρώπους που χρειάζονται, ούτε καν να δουν φωτογραφίες των παιδιών τους πριν κοιμηθούν. Είναι πραγματικά μια θλιβερή κατάσταση», όπως επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Baltimore International Seafarers' Center.



Προς το παρόν, στο πλήρωμα έχουν δοθεί κάρτες SIM και προσωρινά κινητά, σύμφωνα με τον Joshua Messick. Eπιπλέον, διάφορες κοινοτικές ομάδες και ιδιώτες έχουν στείλει στους ναυτικούς ινδικά σνακ και χειροποίητα παπλώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σλοβακία: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό - «Πυροβολήθηκε αρκετές φορές»

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν τουρίστες που θώπευσαν τρεις ανήλικες την Ανάσταση - «Τις αγκαλιάσαμε για χρόνια πολλά» είπαν

Χαλκίδα: Και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της 63χρονης στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την άγρια δολοφονία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr