Από τον Κένεντι στον Πάλμε: Όταν οι δολοφόνοι βάζουν στο στόχαστρο προέδρους και πρωθυπουργούς

Από τον Κένεντι στον Πάλμε: Όταν οι δολοφόνοι βάζουν στο στόχαστρο προέδρους και πρωθυπουργούς

Δολοφονίες και απόπειρες μπροστά σε πλήθος κόσμου που σόκαραν τη χώρα τους και τον κόσμο

arthrou-kennedy-palme
Εικόνες σπάνιες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα από τη Σλοβακία με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Οι εν ενεργεία ηγέτες σπάνια γίνονταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στόχοι επίθεσης, αλλά κάθε φορά οι περιστάσεις ήταν ένα σοκ για την χώρα τους και τον κόσμο.

The Assassination of Swedish Prime Minister Olof Palme - The Police Trail - Full Documentary


Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν ο τελευταίος ηγέτης στην Ευρώπη που δολοφονήθηκε ενώ κατείχε ανώτατο αξίωμα στη χώρα του.

Κλείσιμο
Ήταν 28 Φεβρουαρίου 1986 όταν ένας άνδρας πλησίασε τον τότε πρωθυπουργό της Σουηδίας, την ώρα που περπατούσε με τη γυναίκα του στο κέντρο της Στοκχόλμης χωρίς αστυνομική συνοδεία. Ένας άνδρας καταδικάστηκε αλλά αργότερα αθωώθηκε, ενώ πιο πρόσφατα θεωρήθηκε ένοχος ένας άλλος εάνδρας που πάντως είχε πεθάνει χρόνια πριν του αποδοθούν κατηγορίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μέσα σε δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ βίωσαν μία δολοφονία προέδρου και μία απόπειρα εναντίον ενός άλλου.

Zapruder Film Restored HD



Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι λίγες ημέρες αργότερα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Η δολοφονία του Κένεντι, μπροστά στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων και ενώ ήταν δίπλα του η σύζυγός του, γέννησε ένα «βουνό» συνωμοσιολογικών θεωριών.

The day Reagan was shot


Στις 30 Μαρτίου 1981, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας την ώρα που κατευθυνόταν σε εκδήλωση. Τραυματίστηκε στον θώρακα και στο χέρι, ενώ μέλη της ασφάλειάς του βαρύτερα και ένα μάλιστα έχασε τη ζωή του.

Ο δράστης αργότερα έλεγε ότι είχε εμπνευστεί από την ταινία «Ταξιτζής» και ήθελε να εντυπωσιάσει την πρωταγωνίστρια Τζόντι Φόστερ.

Video shows moment former Japan Prime Minister Shinzo Abe was gunned down | New York Post


Πιο πρόσφατα, στις 8 Ιουλίου 2022, ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισε και πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο Άμπε πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Δολοφονίες είχαμε στα τελευταία 50 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Assassination Of Anwar Sadat And Aftermath


Στρατιωτικοί που μετείχαν σε παρέλαση σκότωσαν μπροστά στα μάτια του πλήθους τον πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ στις 6 Οκτωβρίου 1981. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τη συνθήκη με την οποία εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις με το Ισραήλ έπεσε νεκρός σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της χώρας του.

Israel - Amir Reenacts Rabin Assassination


Σε μια άλλη κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά της ιστορίας του Ισραήλ, έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός άνδρα ο Γιτζάκ Ράμπιν. Ήταν 4 Νοεμβρίου 1995, περίπου δύο χρόνια από την ημέρα που είχε δώσει τα χέρια με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον ηγέτη των Παλαιστινίων.

Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν δει τις δολοφονίες δύο γυναικών που έφτασαν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, οι πρώτες μάλιστα στην ιστορία κάθε χώρας.

Indira Gandhi Assassinated - 1984 | Today in History | 31 Oct 16


Η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι, στις 31 Οκτωβρίου 1984, έπεσε νεκρή από τα πυρά σωματοφυλάκων της.

Camera Catches Bhutto's Final Moments


Στο γειτονικό Πακιστάν η επί σειρά ετών πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007 όταν διεκδικούσε για άλλη μια φορά το αξίωμα. Ο πατέρας της Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο είχε εκτελεστεί από τη χούντα της χώρας το 1979.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης