Η Κίνα πήρε το προβάδισμα από τη Ρωσία

Η Κίνα έχει πάρει το προβάδισμα στην σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της μείωσης της εξάρτησης του Πεκίνου από την Μόσχα για την απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων

Η Κίνα έχει πάρει το προβάδισμα στην σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της μείωσης της εξάρτησης του Πεκίνου από την Μόσχα για την απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων και τα βαθιά προβλήματα στην διμερή ενεργειακή συνεργασία, υποστηρίζει ένα ινστιτούτο μελετών σε μια έκθεση που δημοσιεύεται την Δευτέρα.

Αν και οι ηγέτες των δύο χωρών υπερτονίζουν την έκταση της διμερούς συμμαχίας και τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο χωρών, η σχέση τους δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό από ό,τι είναι σήμερα, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη.

"Τα χρόνια που έρχονται, ενώ οι σχέσεις θα παραμείνουν στενές στο διπλωματικό επίπεδο, οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της συνεργασίας τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες --η στρατιωτική και η ενεργειακή συνεργασία-- θα αποσυντεθούν", ανέφερε το ινστιτούτο.

"Η σημασία της Ρωσίας για την Κίνα ως εκ τούτου θα συνεχίσει να φθίνει".

Οι σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας πέρασαν από τη στενή συνεργασία ως σχεδόν την ένοπλη σύρραξη τις προηγούμενες δεκαετίες.

Από στενά συνεργαζόμενες χώρες με κομμουνιστικές κυβερνήσεις την δεκαετία του 1950 έφθασαν σχεδόν στην ολοκληρωτική ένοπλη σύρραξη για μια συνοριακή διένεξη το 1969.

Αν και συνεργάζονται στενά στα Ηνωμένα Έθνη και συχνά αντιτίθενται σε δυτικές πολιτικές πρωτοβουλίες και σε απαιτήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών --όπως π.χ. να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Συρίας--, η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν παράλληλα ουσιώδη τη σχέση τους με την Ουάσινγκτον.

"Επιπλέον, υπάρχουν σχεδιαστές στρατηγικής στο Πεκίνο και στην Μόσχα που βλέπουν την άλλη πλευρά ως την σοβαρότερη στρατηγική απειλή μακροπρόθεσμα", σημειώνει το SIPRI.

Η Κίνα άλλοτε ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα.

Αλλά σημείωσε δραματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και ίσως αναδεχθεί σε ανταγωνιστή της στην διεθνή σκηνή.

Αυτός είναι ένας λόγος που η Ρωσία δεν θέλει να εξάγει τα πιο προηγμένα της συστήματα στην Κίνα, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

"Η πιο προηγμένη αμυντική βιομηχανία της Κίνας είναι όλο και πιο ικανή να καλύπτει τις ανάγκες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (σ.σ. οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις), περιορίζοντας την ανάγκη για εισαγωγές", τονίζεται στην έκθεση.

"Ταυτόχρονα, είναι ασαφές εάν η Ρωσία είναι σε θέση και προτίθεται να ικανοποιεί τη ζήτηση στην Κίνα λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν στην δική της βιομηχανία όπλων και των ανησυχιών ότι η Κίνα θα αντιγράψει τη τεχνολογία της και θα ανταγωνιστεί τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά".

Στο πεδίο της ενεργειακής συνεργασίας οι διμερείς σχέσεις έχουν εξασθενίσει, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για τις λεπτομέρειες και τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου που εισάγει η Κίνα και το Πεκίνο στρέφεται σε άλλους προμηθευτές, ειδικά στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με το SIPRI.

Μια συμφωνία ύψους 1 τρισ. δολαρίων  για την παροχή αερίου στην Κίνα για μια περίοδο 30 ετών, που είχε προβληθεί ως το σημαντικότερο επίτευγμα της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Μόσχα τον Ιούνιο, δεν προχώρησε.

Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων λένε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών για τις τιμές είναι πολύ μεγάλες.

"Η Κίνα είναι πλέον σε θέση να θέτει απαιτήσεις στη Ρωσία, ενώ η Ρωσία δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τη νέα δυναμική ισχύος", αναφέρεται στην έκθεση.

"Και στις δύο χώρες, σχεδιαστές στρατηγικής προειδοποιούν ότι ο σημερινός ανταγωνισμός ενδέχεται να κλιμακωθεί σε μια πιο εμφανή αντιπαλότητα, ακυρώνοντας εντελώς την ιδέα της στρατηγικής συνεργασίας".

"Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν μια πραγματιστική συνεργασία συμφέροντος, αλλά δεν θα γίνουν εταίροι που θα βασίζονται σε βαθύτερες κοινές απόψεις για το διεθνές σκηνικό και στρατηγικά συμφέροντα", υποστηρίζει το Ινστιτούτο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr