Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν

Στο πρότζεκτ θα έχει καίριο ρόλο και η Κίνα, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο Xinhua - Η ιστορία του βραχύβιου διαγωνισμού τραγουδιού

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον θεσμό της Eurovision, όμως πολλοί έχουν ξεχάσει εκείνον της Intervision, ενός βραχύβιου διαγωνισμού τραγουδιού που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60 ως κομμουνιστική απάντηση στη φαντασμαγορική δυτική γιορτή της μουσικής. Σύντομα όμως μπορεί να δούμε μια αναβίωση της διοργάνωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Xinhua πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο Μουσικός Διαγωνισμός της Intervision, στον οποίο συμμετείχαν χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 στην Τσεχοσλοβακία. Η χώρα φιλοξένησε για τρεις ακόμη χρονιές τον διαγωνισμό προτού τελικά αυτός ακυρωθεί. Το 1977 ο θεσμός «μετακόμισε» στην Πολωνία, όπου αντικατέστησε τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού του Σόποτ, επιτρέποντας μάλιστα τη συμμετοχή χωρών όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία η Μογγολία και το Περού. Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας ωστόσο η διοργάνωση είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία της και ακυρώθηκε ξανά.

Επόμενες προσπάθειες να επαναληφθεί έπεσαν στο κενό, με εξαίρεση το φεστιβάλ μουσικής του 2008, στο οποίο συμμετείχαν έντεκα χώρες και αναδείχθηκε νικητής το Τατζικιστάν. Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και των άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της Intervision έγινε το 2014. Το σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στο Σότσι, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Επτά χώρες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση που θα πραγματοποιούνταν τον Οκτώβριο, μερικούς μήνες μετά τη Eurovision στην οποία στέφθηκε νικήτρια η drag περσόνα Κοντσίτα Βουρτς, μια νίκη που η Ρωσία θεώρησε ενδεικτική της «ηθικής σήψης» της Δύσης.

Ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, ωστόσο η ιδέα για αναβίωση του φαίνεται ότι ήταν καλά ριζωμένη στο μυαλό του Πούτιν. Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζει μεγάλα προτζεκτ συνεργασίας με το Πεκίνο, τα οποία περιλαμβάνουν και την Intervision. «Η Κίνα είναι καίριος συνεργάτης σε αυτό το πρότζεκτ», το οποίο θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τραγούδια με εθνικό χαρακτήρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν τη συνέντευξη του Πούτιν, το ρωσικό πρακτορείο Tass είχε αποκαλύψει τα νέα σχέδια του Κρεμλίνου για αναβίωση της Intervision, επισημαίνοντας ότι θα διοργανωθεί φέτος στη Ρωσία με τη συμμετοχή πιθανόν επτά χωρών. 

Στη συνέντευξή του στο Xinhua πάντως ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τον ρόλο τον Κίνας, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό του για τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

«Όσον αφορά την προσωπική μου στάση απέναντι στον κινεζικό πολιτισμό, θέλω να τονίσω ότι πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω τις μοναδικές και αυθεντικές παραδόσεις της Κίνας, ιδίως κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στη ΛΔΚ. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τις πολεμικές σας τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Γουσού, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και για την κινεζική φιλοσοφία. Τα μέλη της οικογένειάς μου ενδιαφέρονται επίσης για την Κίνα και ορισμένα από αυτά μαθαίνουν κινέζικα», πρόσθεσε ο Πούτιν. 

Με πληροφορίες από BBC και Tass

Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή η μητέρα του νεκρού βρέφους στη Βραυρώνα - Οι εκτιμήσεις του ιατροδικαστή

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, αφρικανικής σκόνης και λασποβροχών

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr