Σλοβακία: Βράχος στο πλευρό του Φίτσο η σύζυγός του, τον περιμένει να αναρρώσει - Καταγγελίες για κενά ασφαλείας

Αχώριστοι επί 36 χρόνια ο Σλοβάκος πρωθυπουργός με τη σύχυγό του, Σβετλάνα, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο

Στο πλευρό του Σλοβάκου πρωθυπουργού, η κατάσταση της υγείας του οποίου εξακολουθεί να είναι κρίσιμη μετά την χθεσινή απόπειρα δολοφονίας, βρίσκεται συνεχώς η σύζυγός του Σβετλάνα Φίτσοβα.

Η σύντροφος του Φίτσο κάνει κουράγιο ευελπιστώντας ότι ο σύζυγός της θα αναρρώσει το ταχύτερο δυνατό. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να καθησυχάσει τον μονάκριβο γιο τους που τρέμει στην ιδέα ότι θα μπορούσε να χάσει τον πατέρα του.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού είναι σταθερή, αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», μετά τον χθεσινό του τραυματισμό σε μια απόπειρα δολοφονίας που αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα.

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου έχει εισαχθεί ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

«Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Η σύζυγος του Σλοβάκου πρωθυπουργού ακούει με προσοχή τους γιατρούς που σήμερα είναι πιο αισιόδοξοι σε σχέση με χθες για την υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο.

Ποια είναι η σύζυγος του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Η Σβετλάνα Φίτσοβα γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1964 στη Ζιλίνα της Σλοβακίας.

Είναι δικηγόρος και διδάσκει Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα. Έχει δικό της δικηγορικό γραφείο και από το 2012, είναι μέλος της επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σλοβακίας.

Η γνωριμία του ζευγαριού έγινε στα έδρανα της Νομικής Σχολής, όπου και οι δύο ήταν φοιτητές. Το 1988 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Επί 36 χρόνια είναι αχώριστοι, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το 1994, το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο. Ο Μίχαελ Φίτσο σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα από το 2014 έως το 2018.

Κενά ασφαλείας

Την ώρα που ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχουν καταγγελίες για ολιγωρία από πλευράς της ομάδας ασφαλείας του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Pravda», πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας επεσήμανε πως οι άνδρες ασφαλείας του δεν πήδηξαν μπροστά του για τον προστατεύσουν όταν ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός.

Όπως τόνισε, ο ρόλος τους είναι να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό με τα σώματά τους όταν βρίσκεται μέσα σε πλήθος. «Όταν δεν είναι μπροστά του, ο πρωθυπουργός γίνεται ανοιχτός στόχος», υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία των Συνταγματικών Αξιωματούχων, Γιουράι Ζαμπόζνικ.

Αναφερόμενος στα λάθη των δυνάμεων ασφαλείας κατά την επίθεση εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού, εξήγησε τον συλλογισμό του: «Όταν πέφτουν τέσσερις ή πέντε πυροβολισμοί, κάποιος είναι ένοχος. Η ομάδα ασφάλειάς του μάλλον δεν κάνει σωστή δουλειά. Δεν είδα κανέναν να πηδάει μπροστά στον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον Ζαμπόζνικ, δεν υπήρχαν πολλά άτομα στο σημείο του συμβάντος, επομένως η κατάσταση δεν ήταν διαχειρίσημη. Σχολιάζοντας το βίντεο της επίθεσης που δημοσιεύτηκε στην τηλεόραση TA3, μετά το περιστατικό επικράτησε χάος και οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν συντονισμένες.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα.


Ειδήσεις σήμερα:

Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν

Τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη που δολοφονήθηκε στο Μενίδι

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr