Ανάλυση Sky News: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ραΐσι

Ανάλυση Sky News: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ραΐσι

Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο στο Ιράν - BBC: Η αστάθεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της χώρας

Ebrahim_Raisi__1_
Σοβαρές συνέπειες θα έχει το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί ότι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έχει σκοτωθεί με το ελικόπτερο που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν, πίσω στο Ιράν, έγραφε την Κυριακή σε δημοσίευμά του το SkyNews:

«Αυτή είναι μια λεπτή στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραΐσι είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Στο άμεσο μέλλον, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μόχμπερ θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022, αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αξιοποιήσει.

Υπάρχουν επίσης, πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.

Έγινε πρόεδρος το 2021 με τη δεύτερη και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.

Ο διάδοχός του θα είναι πιθανότατα ο επιλεγμένος υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός άνδρας.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραΐσι θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και σκοτάδι. Η ελπίδα σβήνει.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι αβάσταχτος. Για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός άνδρα που είχε αίμα στα χέρια του.»

BBC: Να μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις από το Ιράν μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου του Ραΐσι, η Τεχεράνη προσπαθεί να δώσει μια εικόνα κανονικότητας, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο με τον θάνατο του ηγέτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά, ακόμη και αν χαθεί από το προσκήνιο ο πρόεδρος της χώρας.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, αναφέρει το BBC, που πάντως σημειώνει ότι η αστάθεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία που ήδη δοκιμάζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση της είδησης για τον Ραΐσι, το ιρανικό ριάλ σημείωσε κατακόρυφη πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Κλείσιμο
Σε μια πρώτη παρέμβαση, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ηγέτης του Ιράν, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θα επιστρέψουν με ασφάλεια. Ζήτησε από τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τους αξιωματούχους, αλλά ίσως το σημαντικότερο διαβεβαίωσε τον ιρανικό λαό να μην ανησυχεί, καθώς δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος του προέδρου είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς ο θεσμικός ρόλος του περιορίζεται στα εσωτερικά ζητήματα. Στα μάτια των περισσότερων Ιρανών, ο ανώτατος ηγέτης και οι Φρουροί της Επανάστασης είναι αυτοί που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις για τα διεθνή αλλά και για τα θρησκευτικά-πολιτικά θέματα που έχουν τόσο μεγάλη σημασία στη χώρα.

Ο Ραΐσι είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς προέδρους που είχε ποτέ το Ιράν και φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη. Είναι επίσης ένας από τους σοβαρούς υποψήφιους για να τον διαδεχθεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Για αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, χωρίς θύματα, κάνει λόγο η Τεχεράνη

Κάννες: Άνοιξε το Nammos των 50 εκατ. ευρώ - Θα μεταφέρει τους VIP πελάτες του με lear jet και ελικόπτερα

Θεσσαλονίκη: Επί ποδός η ΕΛΑΣ για το ντέρμπι - Συνοδεία της αστυνομίας στην Τούμπα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης