Ιράν: Αγωνιώδεις αναζητήσεις για το ελικόπτερο με τον Ραΐσι μέσα στην ομίχλη και τη βροχή

Ιράν: Αγωνιώδεις αναζητήσεις για το ελικόπτερο με τον Ραΐσι μέσα στην ομίχλη και τη βροχή

Το ελικόπτερο χάθηκε καθώς πετούσε πάνω από ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη - Ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο - Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

arthrou-iran
Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) σε ορεινή περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι εντατικές έρευνες συνεχίζονται στο βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί. Η προοπτική να βρεθεί ζωντανός ο 63χρονος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη το 2021, μειώνεται καθώς περνούν οι ώρες, ελλείψει πληροφοριών για την τύχη του ελικοπτέρου που εξαφανίστηκε νωρίς το απόγευμα.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε το σημείο της πτώσης, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν εντοπίσει ακόμη τον τόπο συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση IRINN.

Νωρίτερα, ένας στρατιωτικός διοικητής είπε ότι η ακριβής θέση του αεροσκάφους είχε εντοπιστεί μέσω ενός σήματος από το ελικόπτερο και ενός κινητού τηλεφώνου μέλους του πληρώματος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Κλείσιμο
Τα πληρώματα εξακολουθούν να ψάχνουν γύρω από το σημείο που εντοπίστηκαν τα σήματα, είπε ο Pir-Hossein Koulivand.

Πυκνή ομίχλη και καταιδίγες πλήττουν την περιοχή και σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση αυτές οι συνθήκες έπαιξαν ρόλο στη συντριβή του ελικοπτέρου. 

Ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο

Εννέα άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν την Κυριακή, μεταξύ των οποίων τρεις αξιωματούχοι, ένας ιμάμης και μέλη της ομάδας πτήσης και ασφάλειας, ανέφερε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Το μέσο ενημέρωσης του IRGC, Sepah, ανέφερε ότι οι εννέα περιλαμβάνουν: τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.


Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή νωρίτερα χθες Κυριακή του ελικοπτέρου τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Η Ρωσία στέλνει ομάδα έρευνας και διάσωσης

Η Ρωσία θα αναπτύξει ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Ιράν που θα συμμετάσχει στις έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετά το «ατύχημα» που υπέστη, σύμφωνα με αξιωματούχους και επίσημα ΜΜΕ, ανακοίνωσε η Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, διασώστες του ρωσικού υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» σε εξέλιξη μετά τη συντριβή του Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο αρχηγός του κράτους και ο ΥΠΕΞ, εξήγησε το υπουργείο μέσω Telegram.

Η ομάδα «κατευθύνεται στην Ταμπρίζ», στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη συγκροτούν «47 ειδικοί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οχήματα παντός εδάφους και ελικόπτερο Bo-105», διευκρίνισε η Μόσχα.

Οι Ιρανοί προσεύχονται για τον πρόεδρό τους

Οι πολίτες του Ιράν προσεύχονται για την τύχη του προέδρου τους, την ώρα ο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεϊ κατέστησε σαφές ότι η η πορεία της χώρας δεν θα διαταραχθεί. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για την τύχη των επιβατών του ελικοπτέρου, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές ότι έγιναν επικοινωνίες με δύο από αυτούς, χωρίς κάτι παραπάνω να γίνει γνωστό. Σύμφωνα με το CNN, πάντως, οι ζημιές από τη συντριβή - "βαριά αναγκαστική προσγείωση" ήταν η αρχική διατύπωση- δεν είναι εκτεταμένες.

Ετσι, πολύ δύσκολες είναι οι καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για να βρουν τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, σε ορεινή περιοχή, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών χάθηκε καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.



Πάντως, οι πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το ελικόπτερο του Ραΐσι εντοπίστηκε διαψεύδονται τόσο από το πρακτορείο Tasnim, όσο και από την Ερυθρά Ημισέληνο. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι δύο επιβάτες του ελικοπτέρου έχουν επικοινωνήσει με τις ιρανικές αρχές

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

iran__2_
iran__1_


Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι περισσότερες από 40 ομάδες διάσωσης με σκύλους αναζήτησης και drones επιχειρούν στον τόπο της συντριβής.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και σκοτάδι ενώ όπως μεταδίδουν διάφορα μέσα ενημέρωσης-ανάμεσά τους το SkyNews και το BBC- η ελπίδα σβήνει.

Βίντεο από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών να βρουν τον Ραΐσι:







Βίντεο από τις έρευνες όπου πυκνή ομίχλη έχει σκεπάσει τα πάντα:



Τοπικά μέσα στο Ιράν αναφέρουν πως οι έρευνες συνεχίζονται αλλά πραγματοποιούνται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς νύχτωσε και συνεχίζει να βρέχει. Η βροχή έχει κάνει τους δρόμους αδιάβατους ενώ υπάρχουν παντού λάσπες, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι εφικτό να πάει κανείς στο σημείο των ερευνών με αυτοκίνητο.

Μάλιστα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η «συντριβή του ελικοπτέρου του Ραΐσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες» και «ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», με την κακοκαιρία να περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή... ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα», μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Ραΐσι είχε μεταβεί στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους Ιρανούς να «μην ανησυχούν» μετά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου, λέγοντας ότι «δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας».

Χρήστες στο Χ (πρώην Twitter) δημοσίευσαν φωτογραφία με τις καιρικές συνθήκες πριν χαθεί το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν και αφού χάθηκε. Όπως φαίνεται, το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό πριν και μετά.



Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι διασώστες 

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι κανείς διασώστης της που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραΐσι δεν αγνοείται.

«Όλες οι επίσημες ενημερώσεις σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης θα προέρχονται είτε από την ομάδα εργασίας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις αυτές», πρόσθεσε εκπρόσωπος. Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι τρεις διασώστες αγνοούνται, σύμφωνα με το BBC.



Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Sky News: Τι θα σημαίνει να επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Ραϊσι

Sean «Diddy» Combs: Η πρώτη αντίδραση του ράπερ μετά το βίντεο που χτυπά με μανία την πρώην του - «Λυπάμαι, αισθάνομαι αηδιασμένος»

Σλοβακία: Ο Τσιντούλα πυροβόλησε τον Φίτσο για την Ουκρανία - Ήταν εξοργισμένος με την πολιτική του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης