Φίτσο: Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού υπάρχουν «ενδείξεις» πως δεν ενήργησε μόνος

Φίτσο: Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού υπάρχουν «ενδείξεις» πως δεν ενήργησε μόνος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας ο Τσιντούλα πυροβόλησε τον Φίτσο για την Ουκρανία - Έκλημα με πολιτικό κίνητρο το χαρακτήρισαν οι αρχές

MixCollage-20-May-2024-03-01-AM-4072
Ο ένοπλος που τραυμάτισε πολύ σοβαρά τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο την περασμένη Τετάρτη ενδέχεται τελικά να μην έδρασε μόνος, εκτίμησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα.

«Έχουμε συγκροτήσει ομάδα έρευνας η οποία θα εξετάσει επίσης την εκδοχή ότι δεν επρόκειτο για "μοναχικό λύκο"», ανέφερε ο υπουργός.

Μια από τις «ενδείξεις» πως ο δράστης είχε συνεργούς είναι πως περιεχόμενο που ήταν αναρτημένο στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook διαγράφτηκε ενώ κρατείτο από την αστυνομία και δεν είχε πρόσβαση, εξήγησε.

Ο κ. Φίτσο είναι εκτός κινδύνου αλλά ακόμη σε σοβαρή κατάσταση μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, δήλωσε νωρίτερα χθες ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινιακ στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Κλείσιμο
Ο ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον 59χρονο Σλοβάκο πρωθυπουργό, λογοτέχνης, παραμένει υπό κράτηση έπειτα από αυτό που οι αρχές χαρακτήρισαν έγκλημα με «πολιτικό» κίνητρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εστόκ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε «όλα τα τρολ» στο διαδίκτυο που επιχαίρουν για την απόπειρα ή διασπείρουν μηνύματα μίσους και διεγείρουν περαιτέρω βίας, τονίζοντας πως οι αρχές θα ενεργήσουν, θα βρουν τους «αγκιτάτορες» και θα φροντίσουν να λογοδοτήσουν.

Για την Ουκρανία πυροβολήθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ είπε πως ο ύποπτος ήταν εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Φίτσο έβαλε τέλος στην επίσημη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και υιοθέτησε μια πιο φιλορωσική γραμμή στη σύγκρουση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση λέει πως ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, και πως μίλησε στην αστυνομία για τη δυσαρέσκειά του με τις κυβερνητικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τις οποίες επέκριναν επίσης η αντιπολίτευση καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε σε εκκλήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σλοβακία για αποκλιμάκωση των εντάσεων και χαμήλωμα των τόνων στη συχνά σφοδρή ρητορική που χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που ασκεί κριτική στον Φίτσο και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιούνιο, έκαναν έκκληση για ενότητα και κάλεσαν τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης.

Ωστόσο σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook, ο Πελεγκρίνι ανέφερε πως πιστεύει τώρα ότι πιθανόν δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για συνομιλίες, το κυβερνών κόμμα του Φίτσο ήγειρε επίσης αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους τώρα.

«Οι τελευταίες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου μας έχουν δείξει πως ορισμένοι πολιτικοί είναι απλώς ανίκανοι για στοιχειώδη αυτοκριτική ακόμη και ύστερα από μια τέτοια τραγωδία», είπε ο Πελεγκρίνι.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάδευση αρνητικών αισθημάτων.

Η σλοβακική αστυνομία δήλωσε σήμερα πως προχώρησε σε τρεις προσαγωγές σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εξέφραζαν επιδοκιμασία για την απόπειρα δολοφονίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Sky News: Τι θα σημαίνει να επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Ραϊσι

Φρίκη στα Πετράλωνα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος προσπάθησε να βιάσει 53χρονη καθαρίστρια

Το σήκωσε ο ΠΑΟΚ, άξιος πρωταθλητής - Νίκησε 2-1 εκτός έδρας τον Άρη και κατέκτησε τον 4ο τίτλο του - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης