Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο 68χρονος Μοχμπέρ διορίστηκε αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2021 και θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

mochber-iran
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη υπηρεσιακού προέδρου στη χώρα μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου το απόγευμα της Κυριακής ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Ποιος είναι ο Μοχμπέρ

Κλείσιμο
Ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν, ο 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί και θεωρείται πρόσωπο κοντά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος άλλωστε έχει τον τελευταίο λόγο για όλα όσα αφορούν την διακυβέρνηση του Ιράν, ωστόσο σύμφωνα με τον Guardian δεν θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να μακροημερεύσει στη θέση του προέδρου.

Ο Μοχμπέρ ήταν μέλος της ιρανικής αποστολής που επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο και συμφώνησε στην παροχή πυραύλων εδάφους-εδάφους και drones στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Το 2010 το όνομά του είχε περιληφθεί σε λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άτομα και οντότητες στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις για εμπλοκή σε «πυρηνικές ή βαλλιστικές πυραυλικές δραστηριότητες» ενώ δύο χρόνια αργότερα το όνομά του αφαιρέθηκε από τη λίστα αυτή.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad) που διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αποτελέσματα εκλογών του ΤΕΕ: Ιστορική πρωτιά για τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης