Ιράν: Νέος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών ο 57χρονος Αλί Μπαγκερί

Ιράν: Νέος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών ο 57χρονος Αλί Μπαγκερί

Έχει εμπλακεί σε απευθείας συζητήσεις με τη Δύση - Ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

bagheri_1
Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν ανέθεσε τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στη χθεσινή συντριβή ελικοπτέρου.

Ο 57χρονος Αλί Μπαγκερί συνδέεται με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για μεγάλο μέρος της πολιτικής του καριέρας και περιγράφει τον εαυτό του ως «διπλωμάτη» από τη δεκαετία του 1990.

Θεωρείται προσκείμενος στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ενώ διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας το 2015, ο Μπαγκερί είχε επικρίνει κατ' επανάληψη τη μετριοπαθή κυβέρνηση του τότε προέδρου Χασάν Ροχανί πως είχε δεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και είχε επιτρέψει σε "ξένους" να έχουν πρόσβαση σε ιρανικές εγκαταστάσεις.

Κλείσιμο
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2023 υπεραμύνθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Δύση και επέκρινε "εκείνους που, με το πρόσχημα της υπεράσπισης των αξιών, προσπαθούν να δώσουν στη διαπραγμάτευση μια αντι-αξιακή διάσταση".

Αυτοί "θέλουν στην πραγματικότητα να στερήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία από ένα κρίσιμο και σημαντικό εργαλείο προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα", είχε πει ο Μπαγκερί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαγκερί έχει εμπλακεί αρκετές φορές σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, ενώ έχει συμμεριστεί δημόσια τη βαθιά δυσπιστία του Χαμενεΐ απέναντι στη Δύση, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται πως ο Χαμενεΐ έχει δώσει στον υπηρεσιακό πρόεδρο του Ιράν, τον 68χρονο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ένα μέγιστο διάστημα 50 ημερών για να οργανώσει τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν είχαμε καμία ανάμειξη στον θάνατο του Ραϊσί, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος


Παραμένει η αφρικανική σκόνη μέχρι και την Τετάρτη - Θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Εφικτό ακόμα και να βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές, λέει ο Κασσελάκης - «Δουλευταράς ο Μητσοτάκης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης