Ανάλυση της Jerusalem Post: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ραϊσί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Γάζα

Ανάλυση της Jerusalem Post: Τι σημαίνει ο θάνατος του Ραϊσί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Γάζα

Τι εκτιμούν εμπειρογνώμονες για τον τρόπο με τον οποιό θα εξελιχθεί η εξωτερική πολιτική του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί

Ebrahim_Raisi__3_
Επιχειρώντας να δώσει μία εικόνα από την επόμενη ημέρα του θανάτου του Ιρανού προέδρου Ραϊσί στα διεθνή πολιτική σκηνή, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι, με την αλλαγή καθεστώτος, δεν θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση της Τεχεράνης σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Όπως για παράδειγμα, σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Γάζα, εξηγεί ο Δρ. Μέιρ Τζαβεντανφάρ, Ιρανός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Reichman.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η απώλεια του σκληροπυρηνικού ηγέτη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια πολιτική σκηνή. Αλλά και πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο θάνατος του Ραϊσί δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εχθρότητα του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ, την υποστήριξή του στις ομάδες Χαμάς και Χεζμπολάχ που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισραήλ ή την επιθυμία του για παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Σημειώνεται ότι, το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό ένοπλες ομάδες σε όλη την περιοχή που στοχεύουν το Ισραήλ καθώς και τον αμερικανικό στρατό. Η κυριότερη από αυτές είναι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 για να πολεμήσει την ισραηλινή κατοχή στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του Τεχεράνης υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που ηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο, από τον οποίο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει η ίδια

Τόσο σε περιφερειακό και όσο και σε παγκόσμιο επίθετο, η επιθετικότητα θα συνεχιστεί από την πλευρά της Τεχεράνης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, υποστράτηγος Γιαακόβ Αμίντρορ υπογραμμίζει ότι αυτός που καθορίζει την πολιτική «ατζέντα» της χώρας είναι ο ισχυρός άνδρας του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί είχε αρνηθεί το Ολοκαύτωμα, είχε εκφράσει την επιθυμία του για την καταστροφή του Ισραήλ και έσπευσε να επαινέσει την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), είχε γράψει: «Φιλάμε τα χέρια της ηρωικής Χαμάς και εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς όλες τις γενναίες αντιστασιακές ομάδες που είναι το καμάρι του κόσμου του Ισλάμ... Χαιρετίζουμε τη σταθερή αποφασιστικότητα του αντιστασιακού λαού της Γάζας».

Ο υποστράτηγος Αμίντρορ εξηγεί ότι οι αντικαταστάτες των εκλιπόντων Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα χρησιμοποιήσουν διαφορετική γλώσσα, αλλά τελικά «η διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν γίνεται από τον πρόεδρο αλλά και ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών».

Ο 64χρονος Ραϊσί, που εξελέγη στην προεδρία του Ιράν το 2021, θεωρείτο ο πιθανός διάδοχος του Χαμενεΐ. «Έστειλε πολλούς ανθρώπους στην αγχόνη στα τέλη της δεκαετίας του 1980», τόνισε ο Αμίντρορ.

«Οι ξένες δυνάμεις δεν θα είχαν κανένα λόγο να τον κυνηγήσουν, καθώς δεν ήταν παίκτης με επιρροή στο αμυντικό κατεστημένο της χώρας», εκτιμά από την πλευρά του ο Δρ. Μέιρ Τζαβεντανφάρ, Ιρανός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Reichman επισημαίνοντας ότι η συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν εννέα ηγετικά στελέχη της χώρας οφείλεται πιθανότατα σε τεχνικά προβλήματα ή άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αμίντρορ, ο οποίος απέρριψε την πιθανότητα ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη συντριβή του ελικοπτέρου. «Είναι σπατάλη ενέργειας να αναλαμβάνεις δράση εναντίον του Ραΐσι», τονίζει.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν είχαμε καμία ανάμειξη στον θάνατο του Ραϊσί, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος


Παραμένει η αφρικανική σκόνη μέχρι και την Τετάρτη - Θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Εφικτό ακόμα και να βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές, λέει ο Κασσελάκης - «Δουλευταράς ο Μητσοτάκης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης