Ισραήλ και Χαμάς: Αντιδρούν στο αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης

Ισραήλ και Χαμάς: Αντιδρούν στο αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης

Για «σκανδαλώδη απόφαση» έκανε λόγο ο Ισραέλ Κατς - Η Χαμάς ανέφερε ότι η έκδοση ενταλμάτων  κατά τριών ηγετικών στελεχών της «εξισώνει το θύμα με τον θύτη»

arthrou-polemos-gaza
Σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς, στην ανακοίνωση του αιτήματος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα κατά πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουράρ, και κατά άλλων δύο κορυφαίων ηγετών της οργάνωσης, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση και υποστήριξε ότι ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Όπως ανέφερε, καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Για «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων» μίλησε ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου. «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκαντς.

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

Κλείσιμο
«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Αντίδραση υπήρξε και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ, που χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

«Εξισώνει το θύμα με τον θύτη»

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Χαμάς, που υποστήριξε ότι το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Χαμάς ανέφερε ότι το αίτημα για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίιου ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντίδραση υπήρξε και από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, να υποστηρίζει ότι η έκδοση των ενταλμάτων συνιστά μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη».

«Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

Τα εντάλματα σύλληψης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τόσο για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όσο και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα




Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  ζήτησε εντάλματα και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.


ICC Prosecutor Khan on application for arrest warrants in the situation in the State of Palestine



Η συμπερίληψη ισραηλινών πολιτικών στο αίτημα σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρό του τον ηγέτη χώρας που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπήκε στο «κλαμπ» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πλέον, ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. 



Βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής της Χαμάς

Ο Χαν δήλωσε στo CNN ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ».



Οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκαλάντ

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις».

Η εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές του περασμένου μήνα ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε τα βήματα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τυχόν έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη Χάγη κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού «θα ήταν μία προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε από την πλευρά του ο Χαν, όταν ρωτήθηκε από την Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.







Ειδήσεις σήμερα:

Panic Button: Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα - Χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Ξανά στο σφυρί η Βίλα Μεταξά στο Σούνιο - Η θέα «Ναός του Ποσειδώνα» κοστίζει €12 εκατ

AΔEΔY: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Μαΐου - Τι διεκδικούν, ποιοι συμμετέχουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης