Σκάρλετ Γιόχανσον: Έξαλλη με την OpenAI η ηθοποιός εξαιτίας chatbot που ακούγεται «τρομακτικά ίδιο» με τη φωνή της

Σκάρλετ Γιόχανσον: Έξαλλη με την OpenAI η ηθοποιός εξαιτίας chatbot που ακούγεται «τρομακτικά ίδιο» με τη φωνή της

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει το φωνητικό μοντέλο Sky από τα προϊόντα της μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν

scarlett_neo
Οργισμένη και σοκαρισμένη δηλώνει η Σκάρλετ Γιόχανσον μετά την κυκλοφορία ενός νέου chatbot από την OpenAI που ακούγεται «τρομακτικά όμοιο» με τη δική της φωνή.

Όταν το νέο φωνητικό μοντέλο της OpenAI, ονόματι Sky, έκανε το ντεμπούτο του την περασμένη εβδομάδα, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν την ομοιότητά του με τη φωνή της Γιόχανσον στην ταινία Her. Υπενθυμίζεται ότι το φιλμ του 2013 εστιάζει σε έναν άνδρα που αναπτύσσει δεσμό με μια θηλυκή φωνή που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή.

To trailer της ταινίας: 
Her - Official Trailer 2 [HD]
Κλείσιμο


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η OpenAI ανακοίνωσε εχθές, Δευτέρα, ότι αποφάσισε τελικά να αποσύρει το chatbot από τα προϊόντα της από σεβασμό στις επιθυμίες της ηθοποιού, ωστόσο επέμεινε ότι η φωνή του μοντέλου Sky δεν είναι απομίμηση της φωνής της. 

Η 39χρονη Γιόχανσον αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί παλαιότερα μια πρόταση της εταιρείας να «δανείσει» τη φωνή στο νέο chatbot, το οποίο διαβάζει δυνατά κείμενο στους χρήστες. Η ίδια είχε απορρίψει ωστόσο αυτήν την πρόταση, καθώς δεν την ενδιέφερε.

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο κ. Σαμ Άλτμαν (CEO της OpenAI) επέλεξε μια φωνή που ακούγεται τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου», ανέφερε η σταρ σε δήλωση που εξέδωσε χθες. «Ο κ. Άλτμαν άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μία μόνο λέξη 'her' - μια αναφορά στην ταινία όπου υποδυόμουν ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, η οποία συνάπτει στενή σχέση με έναν άνθρωπο».

Η χαρισματική ηθοποιός, η οποία έχει προταθεί στην καριέρα της για δύο Όσκαρ, δήλωσε ότι ο ιδρυτής και CEO της OpenAI την προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο για να δανείσει τη φωνή της στο νέο chatbot.



«[Ο κ. Άλτμαν] μου είπε ότι ένιωθε πως δανείζοντας τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είπε ότι η φωνή μου μπορεί να καθησυχάσει τους ανθρώπους», αναφέρει στη δήλωσή της η Γιόχανσον.

Η 39χρονη εξηγεί ότι είχε απορρίψει για προσωπικούς λόγους την προσφορά του Άλτμαν. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το chatbot της Sky, ο Διευθύνων Σύμβουλος επικοινώνησε με τον ατζέντη της, προτρέποντας την Γιόχανσον να επανεξετάσει την αρχική της άρνηση να συνεργαστεί με την εταιρεία.

Διευκρινίζοντας ότι αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρους, η ηθοποιός λέει ότι έστειλε δύο νομικές επιστολές στην εταιρεία, ζητώντας να ενημερωθεί για τη διαδικασία της παραγωγής του φωνητικού μοντέλου. «Σε μια εποχή που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με deepfakes και με απειλές για την προστασία της εικόνας μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντώνται με απόλυτη διαφάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε δήλωση που κοινοποίησε στο BBC η Open AI, ο κ. Άλτμαν αρνείται ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει να μιμηθεί τη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον. «Η φωνή της Sky δεν είναι η φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον και ούτε υπήρχε ποτέ η πρόθεση να μιμηθεί τη δική της... Επιλέξαμε την ηθοποιό πίσω από τη φωνή της Sky πριν την οποιαδήποτε επικοινωνία με την κα Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την ίδια, έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη φωνή στα προϊόντα μας. Ζητούμε συγγνώμη από την κυρία Γιόχανσον για την ελλιπή επικοινωνία».



Στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της, η OpenAI δήλωσε ότι οι πέντε φωνές που χρησιμοποιήθηκαν από το chatbot της είχαν ληφθεί δειγματοληπτικά από ηθοποιούς φωνής με τους οποίους συνεργαζόταν.

Όπως υπενθυμίζει το BBC, η OpenAI βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με αρκετούς νομικούς μπελάδες εξαιτίας της φερόμενης χρήσης υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος ChatGPT. Tον Δεκέμβριο, οι New York Times δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να ξεκινήσουν αγωγή εναντίον της εταιρείας με αφορμή ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσίευσε ο οργανισμός. Τον Σεπτέμβριο, οι συγγραφείς George R. R. Martin και John Grisham ανακοίνωσαν επίσης ότι σκοπεύουν να ασκήσουν αγωγή, καθώς και εκείνοι πιστεύουν ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά τους δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατασκευασμένο στις ΗΠΑ το 1994 το μοιραίο ελικόπτερο για τον Ραϊσί - Τα σενάρια για την απόκτησή του από το Ιράν

Νορβηγικό πλοίο έκανε έρευνες για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης - Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη

Ο οδηγός που βίασε την 27χρονη υπάλληλο στον Ασπρόπυργο αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης