Ολλανδία: Ο πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

Ο Σουφ προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ολλανδίας και πριν από ήταν επικεφαλής της εθνικής τρομοκρατίας

Ο πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, Ντικ Σουφ, πρόκειται να ηγηθεί μιας δεξιάς κυβέρνησης ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανέφεραν την Τρίτη ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σουφ έχει επιλεγεί για να ηγηθεί ενός συνασπισμού, στον οποίο κυριαρχεί το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, μια ακραία δεξιά δύναμη που κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Βίλντερς πλαισιώνεται από το κεντροδεξιό φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντρώο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB), αναφέρει η Politico. Αναμένονται οι δηλώσεις από την συνέντευξη τύπου του Σουφ το απόγευμα της Τρίτης (4/6).

Τα κόμματα συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν περαιτέρω τη μετανάστευση, να ανατρέψουν έναν νόμο που θα κατανέμει ομοιόμορφα τους μετανάστες σε όλη τη χώρα και να προσπαθήσουν να πείσουν άλλα κράτη της ΕΕ να δώσουν στη Χάγη δικαίωμα εξαίρεσης από τους μεταναστευτικούς κανόνες του μπλοκ.

Ο Σουφ ο οποίος είναι επί του παρόντος ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, έχει εμπειρία δεκαετιών σε θέματα πολιτικής. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) της χώρας του και πριν από αυτό είχε διατελέσει επικεφαλής της εθνικής τρομοκρατίας. Καθοδήγησε, επίσης, την εθνική αρχή για την απόφαση και τις υπηρεσίες μετανάστευσης μεταξύ 1999 και 2003, γεγονός που πιθανώς τράβηξε το ενδιαφέρον του ακροδεξιού, αντι-ισλαμικού Βίλντερς, αναφέρει η Politico.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό περιοδικό De Groene Amsterdammer τον Μάρτιο, ο Σουφ δήλωσε ότι μπορεί να χειριστεί τον πιθανό αντίκτυπο μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PVV στο κράτος δικαίου στις Κάτω Χώρες. Εν τω μεταξύ, οι ολλανδικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί NOS και RTL αναφέρθηκαν στην επικείμενη ανάδειξη του Σουφ, η οποία προετοιμαζόταν για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος υποψήφιος πρωθυπουργός, Ρόναλντ Πλάστερκ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ηγηθεί του συνασπισμού και παραιτήθηκε, αφού αυτή την περίοδο διεξάγεται έρευνα εναντίον του για μια δικαστική διαμάχη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Το «υπόγειο του τρόμου» - Κρατούσε την ανήλικη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ από το 2019

ΕΛΑΣ: Φωτογραφίες και βίντεο από την κατάσχεση των 100 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά

Θεσσαλονίκη: Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της η 2χρονη - Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr