Δίκη Τραμπ: Θέμα χρόνου η απόφαση - Εντάσεις κατά τις τελικές αγορεύσεις

Η δίκη φέρνει αναταραχές στο πολιτικό σκηνικό μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, που είναι αμφίρροπες μεταξύ του Τραμπ και του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν

Η «ημέρα της κρίσεως» για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τον Λευκό Οίκο έφτασε, καθώς σήμερα, Τετάρτη (29/5) οι 12 ένορκοι της Νέας Υόρκης θα αποφασίσουν εάν πράγματι πλήρωσε μια πορνοστάρ για να εξασφαλίσει τη σιωπή της, αποδεικνύοντας πως κανείς τελικά δεν είναι υπεράνω νόμου.

Οι ένορκοι -επτά άντρες και πέντε γυναίκες- έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να πάρουν απόφαση για μια από τις πιο δύσκολες δίκες της ιστορία, η οποία έχει διαρκέσει έξι χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 34 κατηγορίες κακουργήματος μόνο με βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία της υπόθεσης.

Η ετυμηγορία τους θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το έθνος και τον κόσμο σε μια κρίσιμη στιγμή των προεδρικών εκλογών του 2024.

Γεμάτες εντάσεις και κατηγορίες οι τελικές αγορεύσεις

Και ενώ το πολιτικό μέλλον των ΗΠΑ αποφασίζεται αυτή τη στιγμή κεκλεισμένων των θυρών, οι τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης την πορηγούμενη ημέρα έληξαν με «πυρά» μεταξύ τους.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της εισαγγελίας, Τζόσουα Στίνγκλας, παροτρύνει τους ενόρκους να επικεντρωθούν στα στοιχεία και να αφήσουν τους «εξωτερικούς περισπασμούς» αναφέρει το CNN.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρώην συντηρητικό πρόεδρο για «συνωμοσία και συγκάλυψη» και για προδοσία των ψηφοφόρων του 2016, καθώς παρανόμως παραποίησε τα οικονομικά αρχεία για να αποκρύψει την πληρωμή χρημάτων για να εξασφαλίσει την σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές.

Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε σχέση με την Ντάνιελς και έχει δηλώσει αθώος σε αυτήμ την κατηγορία -την πρώτη από τις τέσσερις διαφαινόμενες ποινικές υποθέσεις - η οποία ενδέχεται να είναι η μόνη που θα οδηγηθεί σε δίκη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, οι ένορκοι πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ότι παραποίησε οικονομικά έγγραφα και ότι το έκανε με ρητό σκοπό να διαπράξει άλλο έγκλημα.

Ο επικεφαλής συνήγορος υπεράσπισής του, Τοντ Μπλανς, προσπάθησε να εκμαυλίσει την αξιοπιστία του κεντρικού μάρτυρα της υπόθεσης, του Μάικλ Κόεν, χαρακτηρίζοντας τον πρώην «κακοποιό» του Τραμπ και «τον μεγαλύτερο ψεύτη όλων των εποχών», ενώ επέμεινε ότι δεν υπήρχε κανένα έγκλημα και καμία απόδειξη ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε το σχέδιο για την πληρωμή της Ντάνιελς. «Κάθε εκστρατεία σε αυτή τη χώρα είναι μια συνωμοσία για την προώθηση ενός υποψηφίου, μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν κάποιον να κερδίσει», πρόσθεσε ο Μπλανς, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα και την ιδεολογία του πελάτη του, ο οποίος αμέτοχος παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Παράλληλα, η δίκη έρχεται να αναταράξει το πολιτικό σκηνικό μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, που είναι αμφίρροπες μεταξύ του Τραμπ και του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, πρόσφατα, ο χολιγουτιανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο εμφανίστηκε εκ μέρους της εκστρατείας του Μπάιντεν για να κατακεραυνώσει «ηττημένοΤραμπ» έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, συνοδευόμενος από μερικούς από τους αστυνομικούς που ξυλοκοπήθηκαν από οπαδπύς του πρώην προέδρου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.


Ειδήσεις σήμερα:

Τζον Κατσιματίδης: Οι πυρηνικές business ενός Άρχοντα του Πατριαρχείου

Ο Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου τον πρώην σωματοφύλακά του, που ίσως γίνει και διάδοχός του!

Κυριακή Γρίβα: «Παρακαλάω κάθε βράδυ να την δω στον ύπνο μου και να μου πει δεν πόνεσα ρε μαμά», λέει η μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr