Νέες γεωμαγνητικές καταιγίδες και εντυπωσιακό βόρειο σέλας περιμένουν τον Ιούνιο οι επιστήμονες

Νέες γεωμαγνητικές καταιγίδες και εντυπωσιακό βόρειο σέλας περιμένουν τον Ιούνιο οι επιστήμονες

Η κηλίδα που προκάλεσε τα έντονα φαινόμενα είναι ακόμη ενεργή, αν και περισσότερο «ήσυχη», εκτιμούν οι αστρονόμοι

28692266
Η τεράστια ηλιακή κηλίδα η οποία προκάλεσε το βόρειο σέλας που εμφανίστηκε μέσα στον Μάιο επιστρέφει τις επόμενες ημέρες, με τους αστρονόμους να προβλέπουν ότι όσοι ζουν σε βόρειες περιοχές θα δουν ξανά το φαινόμενο.

Η κηλίδα με τον αριθμό AR 13664 προκάλεσε 12 σοβαρά περιστατικά μέσα σε έξι μέρες στις αρχές Μαΐου. Με τη σειρά τους προκάλεσαν γεωμαγνητικές καταιγίδες που επηρέασαν τη Γη, αλλά δημιούργησαν το βόρειο σέλας που είδαμε ακόμη στην κεντρική Ευρώπη. Τα φαινόμενα ήταν τα πλέον έντονα από το 2003.

Σταδιακά, λόγω της περιστροφής του ΄Ήλιου, η κηλίδα έφυγε από την όψη που είναι ορατή στη Γη. Αυτές τις ημέρες, πάντως, εμφανίστηκε ξανά και ονομάζεται AR 13697.

Οι πρώτες παρατηρήσεις έδειξαν ότι η κηλίδα είναι ακόμη ενεργή, αν και περισσότερο «ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Κλείσιμο
Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη Γη. Η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων θα διαταραχτεί ενώ ίσως δούμε ξανά το βόρειο σέλας, περίπου στις 4 με 6 Ιουνίου.

Θα είναι λοιπόν τα φαινόμενα ίδια με αυτά του Μαΐου; Το space.com αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο να δώσουμε μια απάντηση. Αυτό που συνέβη τον Μάιο οφειλόταν σε πολλές εκρήξεις στο στέμμα που συνέβησαν η μία μετά την άλλη και άρα ήταν πολύ έντονα.

Πιθανόν το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί με την ίδια ένταση, αλλά ο Ήλιος είναι απρόβλεπτος, όσο περισσότερο θα πλησιάζουμε στο μέγιστο της δραστηριότητας στα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025.



Ειδήσεις σήμερα:

Live Ολυμπιακός-Φιορεντίνα: Λεπτό προς λεπτό στον μεγάλο τελικό του Conference League

Πάτρα - Σύζυγος 57χρονης κομμώτριας: «Δύο ώρες μετά την επέμβαση έφυγε, της το παρουσίασαν σαν κάτι ανώδυνο»

Τραγωδία στο Άμστερνταμ: Κινητήρας αεροσκάφους «ρούφηξε» άνθρωπο μπροστά στα μάτια επιβατών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης