Ευρωεκλογές: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν την τιμωρία του Βικτόρ Ορμπάν

Ευρωεκλογές: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν την τιμωρία του Βικτόρ Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θέλει να κρατήσει η χώρα του το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στη νέα Κομισιόν - «Ονειρεύεται», σχολιάζουν διπλωμάτες στο Politico

viktor_orban
Σχέδια να κάνουν στην άκρη τον Βικτόρ Ορμπάν φαίνεται ότι καταστρώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που τα τελευταία χρόνια έχουν βαρεθεί τη συνεχή κωλυσιεργία του για το θέμα της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σκέφτονται να τον τιμωρήσουν δίνοντας στην Ουγγαρία ένα αδύναμο χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν, που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές, όπως δήλωσαν στο Politico τρεις διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων.

Η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, που έχει σημαντική επιρροή, λόγω και των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία. Ωστόσο, οι άλλες χώρες δεν έχουν καμία διάθεση να συνεχίσει ο σημερινός επίτροπος Όλιβερ Βάρχεϊ ή κάθε άλλο πρόσωπο της προτίμησης του Ορμπάν, σε ένα τόσο σημαντικό ρόλο, αναφέρουν οι τρεις διπλωμάτες.

Εξοργισμένοι οι Ευρωπαίοι

Ο Ορμπάν είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ. Ωστόσο, η στάση του έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς κωλυσιεργεί στην επιβολή των κυρώσεων και αντιτίθεται στη βοήθεια στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Μία από της πηγές αναφέρει ότι δεν τίθεται καν θέμα να επιτραπεί στην Ουγγαρία να κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο επόμενος εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής και οι εθνικές κυβερνήσεις θα επιλέξουν τη νέα σύνθεση του οργάνου και δεν θα «προκαταλάβει τις αποφάσεις τους».

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία

Την ίδια ώρα και με δεδομένη τη στάση του Βικτόρ Ορμπάν, η Ουγγαρία αναμένεται τον Ιούλιο να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, θα έχει μερίδιο εξουσίας στον καθορισμό της ατζέντας.

Η Ουγγαρία πάντως διατηρεί αισιοδοξία ότι ο Βάρχεϊ θα παραμείνει στη θέση του. Ο ίδιος προτάθηκε από τον Ορμπάν για τη θέση, την οποία κατέχει από το 2019, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των προσπαθειών του ευρωπαϊκού μπλοκ για την ένταξη νέων μελών.

Ωστόσο, ο Βάρχεϊ έχει κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την πολιτική έναντι των υποψήφιων προς ένταξη κρατών της ΕΕ, δημιουργώντας σύγχυση σε πρόσφατη αντιπαράθεση με τη Γεωργία για τον ευρέως καταδικασμένο νόμο περί «ξένων πρακτόρων». Παράλληλα, η Βουδαπέστη προσέκρουσε στην αντίθεση των Βρυξελλών για μια σειρά από νόμους, που μάλλον είναι πιο κοντά στη Ρωσία.

Πλέον, μετά τη στάση του Βάρχεϊ και τον τρόπο που ο Βικτόρ Ορμπάν επιτίθεται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «δεν υπάρχει περίπτωση» να δοθεί σε κάποιο πρόσωπο της επιλογής του ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

«Σχεδόν όλες οι αποφάσεις εμποδίζονται από μία μόνο χώρα»

Ένας τέταρτος διπλωμάτης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο του Βάρχεϊ στις ενταξιακές συνομιλίες, δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί ανοιχτά στην ένταξη της Ουκρανίας.

«Αυτό παθαίνουμε όταν βάζουμε την αλεπού να είναι υπεύθυνη για το κοτέτσι», δήλωσε ο διπλωμάτης στο POLITICO's Brussels Playbook.

Ο διορισμός του Βάρχεϊ, πριν πέντε χρόνια, είχε θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να κρατήσουν οι Βρυξέλλες την Ουγγαρία στο πλευρό τους. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι η Βουδαπέστη είναι η αιτία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρουσιάσει συνεκτικές θέσεις για τον πόλεμο στη Γάζα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Σχεδόν όλες οι συζητήσεις μας και οι αναγκαίες λύσεις και αποφάσεις της ΕΕ εμποδίζονται από μία μόνο χώρα», δήλωσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Vanity Fair: Η Κέιτ Μίντλετον έχει περάσει τα πιο δύσκολα με τη θεραπεία για τον καρκίνο και νιώθει καλύτερα

Ο ευρωπαϊκός άθλος του Ολυμπιακού: To συγκλονιστικό ρεκόρ, οι πανηγυρισμοί και η μαγική πορεία ως την κορυφή

Ενοχή για μεσίτη και κοσμηματοπώλη ζήτησε ο εισαγγελέας για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης