Ευρωεκλογές 2024 - Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο

Ευρωεκλογές 2024 - Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα διεκδικήσει 170 έδρες και η ακροδεξιά 184 – Ωστόσο, θεωρείται απίθανη η ένωση των ακροδεξιών σε ένα ενιαίο πολιτικό μπλοκ

meloni_lepen1
Προβληματισμό προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αριθμητικά, οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν σε ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν αριθμητικά τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα καταποντιστεί στη δεύτερη θέση, επειδή τα κόμματα της ακροδεξιάς θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να ενωθούν. Ωστόσο δείχνει τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά, κάτι που αναμένεται ότι θα φανεί και στον πολιτικό τόνο της νέας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Poll of the Polls του Politico, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) – που είναι και οι δύο βασικοί σκληροπυρηνικά δεξιοί σχηματισμοί – δείχνουν ότι μπορούν να κατακτήσουν 144 έδρες στο σύνολο. Παράλληλα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τέθηκε εκτός ID, αναμένεται ότι θα κερδίσει 16 έδρες και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες. Η Reconquest της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά πέντε έδρες, η Konfederacja της Πολωνίας έξι έδρες και το κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας, που είναι φιλορωσικό, 3 έδρες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ακροδεξιοί βουλευτές που θα εκλεγούν ενδέχεται να αγγίξουν τους 184.

Οι προοπτικές συνεργασίας

Κλείσιμο
Άγνωστο παραμένει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στο εσωτερικό της ακροδεξιάς την επομένη των ευρωεκλογών.

Η Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας φλερτάρει με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για τον σχηματισμό μιας ακροδεξιάς μεγάλης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα είναι και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο εσωτερικό της ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ενώ το κόμμα της Μελόνι δεν αποκλείεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο ECR.

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με κάθε κόμμα της Δεξιάς. Πλην της Μαρίν Λεπέν, κάλεσμα σε συνεργασία έχει λάβει και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ΕΛΚ. Τα κόμματα του ECR αποκλείουν την προοπτική ένταξης του Fidesz του Βικτόρ Ορμπάν.

Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της ακροδεξιά δεν αναμένεται ότι στην παρούσα φάση θα μπορέσουν να εμφανιστούν ενιαία. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν με αυτά, αναμένεται ότι θα ψηφίζουν κατά της πλειοψηφίας. Ωστόσο, η ατζέντα των κομμάτων αναμένεται ότι θα καθοριστεί από τα εθνικά συμφέροντα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ότι θα έχουν κοινή γραμμή.



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έρχεται τετραήμερο ζέστης - Κάθε μέρα και πιο υψηλή η θερμοκρασία, στους 36 την Δευτέρα

Βασίλης Καρράς: Δημοσιεύθηκε η διαθήκη του – Ποιοι είναι οι δύο άνθρωποι που κληρονομούν την περιουσία των 10 εκατ. ευρώ

Ο «βιαστής με την κακή αναπνοή» συνελήφθη μετά από 16 χρόνια στην Καλιφόρνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης