ΗΠΑ: Τρεις μαύροι θύματα φυλετικών διακρίσεων αεροπορικής εταιρείας - Τους απομάκρυναν από την πτήση λόγω «δυσωδίας» σώματος

ΗΠΑ: Τρεις μαύροι θύματα φυλετικών διακρίσεων αεροπορικής εταιρείας - Τους απομάκρυναν από την πτήση λόγω «δυσωδίας» σώματος

Η απομάκρυνση των ανδρών από την πτήση αφορά σε καταγγελία ενός λευκού αεροσυνοδού για την υποτιθέμενη δυσωδία του σώματός τους

american-airlines-xr
Τρεις μαύροι άνδρες κατέθεσαν μήνυση για φυλετικές διακρίσεις κατά της American Airlines, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία τους απομάκρυνε από μια πτήση στις 5 Ιανουαρίου, έπειτα από καταγγελία για «δυσωδία σώματος».

Οι άνδρες, οι οποίοι δεν κάθονταν μαζί και δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, λένε ότι κάθε μαύρος που ήταν στην πτήση απομακρύνθηκε από το αεροπλάνο, που κατευθυνόταν από το Φοίνιξ της πολιτείας Αριζόνα προς τη Νέα Υόρκη, αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο BBC. Σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των εναγόντων, που παρατίθεται στο ίδιο μέσο «η American Airlines μας ξεχώρισε επειδή είμαστε μαύροι, μας έφερε σε δύσκολη θέση και μας ταπείνωσε».

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Τέξας δήλωσε ότι διερευνά το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί των ανδρών δεν συνάδουν με τις αξίες που προασπίζεται.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αγωγή που κατέθεσε η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών Public Citizen, οι άνδρες είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους και ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το Φοίνιξ, όταν μια αεροσυνοδός πλησίασε τον καθένα από αυτούς και τους ζήτησε να βγουν από το αεροπλάνο.

Κλείσιμο
Οι άνδρες, ονόματι Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph και Xavier Veal ισχυρίζονται ότι, καθώς αποχωρούσαν, συνειδητοποίησαν ότι εκτός από τους ίδιους, βγήκαν από το αεροπλάνο όλοι οι μαύροι που βρίσκονταν στην πτήση. Αναφέρεται, επίσης, ότι όλοι τους βρίσκονταν προηγουμένως σε μια διαφορετική πτήση από το Λος Άντζελες, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Στην πύλη της πτήσης, οι τρεις άνδρες, μαζί με άλλους πέντε, ενημερώθηκαν από έναν πράκτορα της αεροπορικής εταιρείας ότι «απομακρύνθηκαν επειδή ένας λευκός αεροσυνοδός παραπονέθηκε για την οσμή του σώματος ενός αγνώστου επιβάτη».

«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση εκτός από το χρώμα του δέρματός μας», ανέφεραν οι άνδρες σε δήλωσή τους την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι επρόκειτο για φυλετική διάκριση».

Οι υπάλληλοι της American Airlines προσπάθησαν να ξανακλείσουν τους άνδρες σε άλλες πτήσεις, αλλά δεν υπήρχαν άλλα δρομολόγια προς τη Νέα Υόρκη εκείνο το βράδυ. Σε εκείνο το σημείο, τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στην προηγούμενη πτήση, μιας και δεν υπήρχε εναλλακτική.

Η American Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν μια θετική εμπειρία στις πτήσεις μας».

Οι 3 άνδρες στην μήνυση καταθέτουν ότι ο ισχυρισμός για την οσμή ήταν ψευδής και -σύμφωνα με την αγωγή- αισθάνθηκαν ντροπή, ταπείνωση, άγχος, θυμό και οδύνη. Γίνεται, επίσης, λόγος για αρκετούς -κατά βάση λευκούς- επιβάτες που τους κοίταζαν με θυμό και αδικαιολόγητη καχυποψία, όταν μετά από πολλή καθυστέρηση ξαναμπήκαν στο αεροπλάνο.

Η αγωγή αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, για το «τραύμα» που υπέστησαν οι άνδρες.

Ένας από τους άνδρες που υπέβαλαν μήνυση, ο κ. Joseph, δήλωσε στο BBC ότι η «αποξενωτική» εμπειρία του θύμισε την ηρωίδα των πολιτικών δικαιωμάτων Rosa Parks που αναγκάστηκε να μετακινηθεί στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου στην Αλαμπάμα το 1955 λόγω των κρατικά εγκεκριμένων φυλετικών διακρίσεων.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η εν λόγω αεροπορική βρίσκεται στο στόχαστρο για ρατσιστικές προκαταλήψεις, γεγονός που οδήγησε την NAACP, μια ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων, να εκδώσειταξιδιωτική συμβουλή που έλεγε στους μαύρους Αμερικανούς να αποφεύγουν την American Airlines, λόγω διακρίσεων, την οποία, όμως, απέσυρε έπειτα από κάποιο διάστημα, μιας και η εταιρεία άλλαξε τις πολιτικές της ως προς το ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η απίθανη ιστορία ζωής της Βρετανίδας δρομέα με κυστική ίνωση που τερμάτισε σε 36 μαραθωνίους σε 36 ημέρες

Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Πυροβόλησε τη μάνα του στο κεφάλι και οδήγησε 60 χιλιόμετρα με τη σορό της


Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο νέο ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης