Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα - Δεκάδες άμαχοι σκοτώνονται και η ανθρωπιστική βοήθεια περιορίζεται

Οι IDF ανακοίνωσαν την εξουδετέρωση 300 Παλαιστινίων ενόπλων από την αρχή της επιχείρησης στη Ράφα, ωστόσο οι διεθνείς καταδίκες αυξάνονται για τον θάνατο δεκάδων αμάχων - Αυξάνεται η δυναμική του «All eyes on Rafah»

Διάθεση να συνεχίσει τα χτυπήματα στη Ράφα έχει το Ισραήλ, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις του από τις οποίες έχουν χάσει τις ζωές τους δεκάδες άνθρωποι - άμαχοι και εθελοντές υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων - τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 300 Παλαιστίνους ενόπλους κατά την διάρκεια της επιχείρησης που άρχισε στις 6 Μαΐου στην πόλη της νότιας Γάζας, καθώς στόχος των Ισραηλινών είναι - όπως έχουν πει για να δικαιολογήσουν τη χερσαία εισβολή - να «ξετρυπώσουν» και να εξουδετερώσουν όσα μέλη της Χαμάς κρύβονται εκεί.



Το δράμα των αμάχων και των υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων

Την ίδια στιγμή πάντως, εκτός από τους ένοπλους για τους οποίους κάνει λόγο το Ισραήλ, πολλοί είναι και οι άμαχοι οι οποίο είχαν βρει καταφύγιο σε διάφορους καταυλισμούς και σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς. Μόνο την Κυριακή, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλήγματα και την πυρκαγιά που αυτά προκάλεσαν στο Ταλ αλ-Σουλτάν στη βορειοδυτική Ράφα, σε μια επιχείρηση που οργανώθηκε - σύμφωνα με τους IDF - για την εξουδετέρωση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς.



Το λουτρό αίματος συνεχίστηκε και το προηγούμενο διήμερο, με τουλάχιστον 37 ανθρώπους να σκοτώνονται, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν βρει καταφύγιο σε σκηνές λίγο έξω από τη Ράφα, σύμφωνα με μάρτυρες και νοσοκομειακούς αξιωματούχους.



Στο ίδιο πλαίσιο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι δύο από τους εθελοντές υπαλλήλους της σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στο Τελ αλ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θύματα βρίσκονταν σε ασθενοφόρο που έφερε τα σύμβολα της οργάνωσης και δέχθηκε επίθεση από τις IDF. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι δύο τους ήταν καθ' οδόν για τη διάσωση τραυματιών από την περιοχή. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις από την πλευρά τους, σχολίασαν πως εκτόξευσαν μια οβίδα εναντίον ενός ύποπτου οχήματος που πλησίαζε τα μέλη της οργάνωσης.

Περιορισμένη η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί κατά 67% από την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα - σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA). Η έκθεση δείχνει ότι μεταξύ της 7ης Μαΐου και της 28ης Μαΐου, ο αριθμός των φορτηγών μειώθηκε σε 58 κατά μέσο όρο την ημέρα σε σύγκριση με τα 176 το διάστημα μεταξύ Απριλίου και 6ης Μαΐου.

Όλα αυτά, την ώρα που ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι, τόνιζε πως ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για «επτά μήνες ακόμη» ώστε να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος να καταστραφεί η Χαμάς.

Αυξάνεται η δυναμική του «All eyes on Rafah»

Στο μεταξύ, το hastag «All eyes on Rafah» με το viral εικαστικό που παρουσιάζει μια απέραντη έκταση σκηνών με φόντο την έρημο, με επιβλητικά βουνά στο βάθος, συμβολίζοντας τη δεινή θέση των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Ράφα (αποτελεί προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς), αποκτά καθημερινά μεγαλύτερη δυναμική.



Μέχρι πριν από μερικές ώρες, είχε συγκεντρώσει πάνω από 44 εκατομμύρια κοινοποιήσεις στο Instagram και έχει αναδειχθεί σε σύμβολο - «σήμα κατατεθέν» εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς καταδίκης των θανάτων αμάχων στην επίθεση του Ισραήλ με στόχο τη Ράφα.

Καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα καταδικάζει, στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.



«Η Ελλάδα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη Ράφα. Ζητούμε διεξοδική έρευνα, που θα ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες αυτής της επίθεσης», αναφέρει το ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη, άμεση εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κι απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».



Ειδήσεις σήμερα:

Η απίθανη ιστορία ζωής της Βρετανίδας δρομέα με κυστική ίνωση που τερμάτισε σε 36 μαραθωνίους σε 36 ημέρες

Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Πυροβόλησε τη μάνα του στο κεφάλι και οδήγησε 60 χιλιόμετρα με τη σορό της


Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο νέο ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr