Τι σημαίνει για τις αμερικανικές εκλογές η καταδίκη Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Τι σημαίνει για τις αμερικανικές εκλογές η καταδίκη Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Οι ιστορικές πρωτιές του τέως προέδρου των ΗΠΑ - Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν την απόφαση του δικαστηρίου

MixCollage-31-May-2024-12-01-AM-9026
Έπειτα από έξι εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας οι 12 ένορκοι της Νέας Υόρκης στάθμισαν τα στοιχεία και τις καταθέσεις που δόθηκαν ενώπιον τους και έκριναν ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για κάθε μία από τις 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει χρήματα που καταβλήθηκαν διά του τότε συνηγόρου του Μάικλ Κόεν για την εξαγορά της σιωπής της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

Η ποινική καταδίκη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συλλογή από ιστορικές πρωτιές.

Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για κακούργημα και ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που καταδικάζεται.

Η υπόθεση εναντίον του Τραμπ ήταν επίσης μια νέα εφαρμογή πολιτειακών και ομοσπονδιακών νόμων περί απάτης και χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, που αφορούσε την εξαγορά της σιωπής της σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Κλείσιμο
Ενώ ο Τραμπ σχεδιάζει την έφεσή του και περιμένει μια ποινή που μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και βαρύ πρόστιμο, δεν είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε τις πιθανές πολιτικές συνέπειες από την καταδίκη του.

Ο Τραμπ εξασφάλισε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις προκριματικές αναμετρήσεις νωρίτερα αυτό το έτος και πρόκειται να ηγηθεί του κομματικού δελτίου -μαζί με την επιλογή του για αντιπρόεδρο- όταν το κόμμα πραγματοποιήσει το εθνικό του συνέδριο τον Ιούλιο. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως έχει οριστεί ακροαματική διαδικασία για την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις 11 Ιουλίου στις 10 το πρωί τοπική ώρα, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής.

Οι δημοσκοπήσεις πριν την καταδίκη του έδειχναν ότι διατηρούσε ένα ελαφρύ προβάδισμα από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε πολλές βασικές πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές. Ωστόσο αυτό το προβάδισμα μπορεί πλέον να ανατραπεί.

Στα exit polls που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών αυτόν τον χειμώνα, διψήφιοι αριθμοί ψηφοφόρων είπαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον πρώην πρόεδρο εάν καταδικαζόταν για κακούργημα. Το 32% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές της Βόρειας Καρολίνας τον Μάρτιο δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν κατάλληλος για την προεδρία εάν καταδικαστεί.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις – που αφορούν τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Όλα καθυστερούν επ' αόριστον, αφήνοντας αυτή την ένοχη ετυμηγορία ως το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα φέτος.

Αυτή η ιστορική ποινική καταδίκη μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική – ιδιαίτερα εάν οι προσφυγές του Τραμπ αποτύχουν και αντιμετωπίζει την προοπτική της φυλακής.

Πάντως η καταδίκη του Τραμπ, ακόμα και με φυλάκιση, σε κάθε περίπτωση δεν θα έφρασε το δρόμο του να διεκδικήσει την προεδρία.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος μετά την ανακοίνωση της ενοχής του Τραμπ: «Καταδικασμένος ή όχι, ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, καταστροφή των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτόν τον Νοέμβριο», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, Μάικλ Τάιλερ.

Η τελική κρίση θα έρθει στα χέρια των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο. Εάν ο Τραμπ ηττηθεί, η ένοχη ετυμηγορία του είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένας από τους λόγους. Εάν κερδίσει, μπορεί να γίνει απλώς μια υποσημείωση στην πολυτάραχη πολιτική καριέρα του.


Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση GPO: Στις 16,9 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ, φτάνει στο 33,1% στην εκτίμηση ψήφου

Μπρους Γουίλις: Η κόρη του μιλάει για τη σχέση του με το εγγόνι του, ενώ έχει αφασία - Είναι τόσο γλυκός μαζί της, λέει

Conference League: Μ' ένα όνειρο τρελό... που έγινε πραγματικότητα - Το 12ωρο που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού - Βίντεο, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης