Ευρωεκλογές 2024: Οικολόγοι ακτιβιστές οργανώνουν συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο σε 14 χώρες της ΕΕ

Σε 127 πόλεις, ομάδες εκστρατείας θα ζητήσουν άμεσα να υπάρξουν δράση για το κλίμα – Οι διαδηλώσεις γίνονται την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα καταγράψουν μεγάλες επιτυχίες

Τριήμερες διαδηλώσεις προγραμματίζουν για το Σαββατοκύριακο ακτιβιστές για το κλίμα σε όλη την Ευρώπη, θέλοντας να επαναφέρουν τα πράσινα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ενώ όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα κινηθεί σε ίδια επίπεδα. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ιδιαίτερα ενισχυμένα τα κόμματα της ακροδεξιάς, που επιδιώκουν να καταργήσουν τους πράσινους κανόνες. Την ίδια ώρα, η τύχη ενός νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος έχει δεχθεί επίθεση ακόμη και από τα κεντροδεξιά κόμματα, που είχαν στηρίξει τη συμφωνία, φαίνεται ότι εξακολουθεί να κρέμεται από μία κλωστή.

Ζητούν δεσμεύσεις για το κλίμα

Ομάδες εκστρατείας θα συγκεντρωθούν σε 127 πόλεις που βρίσκονται σε 14 χώρες για να απαιτήσουν δράση για το κλίμα και τη φύση, προειδοποιώντας για την απειλή που προκαλούν οι πλημμύρες, η λειψυδρία και οι καύσωνες στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και με την ακροδεξιά να είναι απούσα.

Πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν μαζικές πορείες για το κλίμα, που εμπνεύστηκαν από τη Σουηδία ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες τους ενίσχυσαν τις ψήφους των κομμάτων με φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και ώθησαν την υποστήριξη των κεντρώων κομμάτων στη δέσμη πολιτικών της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία.

Πέντε χρόνια αργότερα, το κίνημα για το κλίμα έχει χάσει μέρος της δυναμικής που οδήγησε τον ενθουσιασμό για δράση στην πολιτική ατζέντα το 2019. Άλλωστε η πανδημία ανάγκασε τους ακτιβιστές να μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους στο διαδίκτυο, με το θέμα να υποχωρεί σε επίπεδο ενδιαφέροντος των πολιτών.

Παράλληλα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ριζοσπάστες ακτιβιστές για το κλίμα έχουν πραγματοποιήσει σειρά δράσεων, όπως το να πετάξουν μπογιά σε έργα τέχνης καλυμμένα με γυαλί. Σε πολλά μέρη, οι ακτιβιστές αντιμετώπισαν επίσης όλο και πιο τιμωρητική νομοθεσία. Στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, πέντε μέλη της Letzte Generation, της αντίστοιχης γερμανικής οργάνωσης του Just Stop Oil, κατηγορήθηκαν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με το άρθρο 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα. Εκτιμάται ότι είναι η πρώτη φορά που ο νόμος εφαρμόζεται σε μια μη βίαιη ομάδα διαμαρτυρίας.


Οι 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν την κλιματική κρίση σοβαρό πρόβλημα

Η κλιματική κρίση θεωρείται σοβαρό πρόβλημα από εννέα στους δέκα Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων, αλλά ορισμένες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών έχουν αποδειχθεί αντιδημοφιλείς στους ψηφοφόρους.

Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας μιας ευρείας αντίδρασης στις πράσινες πολιτικές που οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Τον Μάρτιο, μια έρευνα σε 15.000 ψηφοφόρους στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία λεδειξε ότι οι απόψεις των ψηφοφόρων σχετικά με την πολιτική για το κλίμα ήταν σε μεγάλο βαθμό διχασμένες κατά μήκος ιδεολογικών γραμμών και είχαν ελάχιστη σχέση με το εισόδημα, το χάσμα μεταξύ πόλεων και υπαίθρου ή άλλους παράγοντες.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν μπλοφάρουμε για τα πυρηνικά, λέει ο Μεντβέντεφ - Πιθανός ο γενικευμένος πόλεμος με τη Δύση

Στην Ελλάδα τα οστά οχτώ αγνοούμενων πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κύπρο - Δείτε φωτογραφίες

Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το Μάτι - Στο εδώλιο ξανά οι 21 κατηγορούμενοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr