Βρετανία: Χιλιάδες ασθενείς θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Βρετανία: Χιλιάδες ασθενείς θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου

emvolia-karkinos
Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου.

Ηδη τριάντα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου, σύμφωνα με το BBC.

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid. Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.
Κλείσιμο

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Ελιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Τα εμβόλια σχεδιάζονται συνήθως για την πρόληψη ασθενειών. Όμως τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν όχι ως προληπτική θεραπεία αλλά χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί.

Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση τον καρκίνο του ασθενούς.

Δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

Το εμβόλιο αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστούν αργότερα. Ο στόχος είναι το εμβόλιο να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην έχει καρκίνο τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ο Ιούνιος έρχεται με ζέστη - Οι 6 περιοχές που φλερτάρουν με το 40άρι

Ομόνοια: «Την είχε μαχαιρώσει, είχε σπασμένα χέρια και πόδια» - Τι λέει η μάνα της 33χρονης που βρέθηκε κακοποιημένη

Γλυφάδα: Καταγγελία για βιασμό 31χρονης από 56χρονο μέσα στο εστιατόριό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης