Γαλλία: Δημοσιογράφος αμφισβητεί την απόφαση απαγόρευσης της μαντίλας στις φωτογραφίες των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων

Η Γαλλία εφαρμόζει νόμους που προστατεύουν την αρχή της εκκοσμίκευσης, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, απειλείται από τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό»

Μια Μαροκινή δημοσιογράφος, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και η οποία φοράει χιτζάμπ, είπε σήμερα ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει έναν κανονισμό, που απαγορεύει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους στις φωτογραφίες των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων στη Γαλλία.

Η Μανάλ Φκιχί δήλωσε πως η αίτησή της για μια δημοσιογραφική ταυτότητα απορρίφθηκε, καθιστώντας για εκείνη δύσκολο να εργαστεί.

«Είναι σημαντικό να μας αποδεχθούν όπως είμαστε», είπε η 25χρονη στο Reuters. Η έφεση «είναι το πρώτο βήμα κατά της περιθωριοποίησης των γυναικών που φοράνε μαντίλα στο επάγγελμα».

Η Φκιχί εξήγησε ότι η αίτησή της απορρίφθηκε από την επιτροπή CCIJP που εκδίδει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες, η οποία λέει ότι οι φωτογραφίες των ταυτοτήτων πρέπει να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα διαβατήρια.

Η Γαλλία απαγορεύει να καλύπτονται τα κεφάλια στις φωτογραφίες των διαβατηρίων, σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου επιτρέπεται για θρησκευτικούς λόγους.

Η επιτροπή CCIJP απάντησε ότι, αν και ανεξάρτητη, εκτελεί την αποστολή της για λογαριασμό του κράτους και επομένως ακολουθεί τα ίδια πρότυπα στα επίσημα έγγραφα. Επισημαίνει ότι το να μην αποκλίνει από την επίσημη μορφή του διαβατηρίου είναι καλύτερο για την ασφάλεια.

Η δημοσιογράφος θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της CCIJP, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της είναι προκατειλημμένη και ότι μια δημοσιογραφική ταυτότητα είναι μια επαγγελματική ταυτότητα, όχι μια μορφή ταυτότητας, δήλωσε ο δικηγόρος της Σλιμ Μπεν Ασούρ. Εάν αυτό δεν πετύχει, θα προσφύγει στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Η Γαλλία, μία από τις χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές μειονότητες, εφαρμόζει νόμους που προστατεύουν την αρχή της εκκοσμίκευσης, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, απειλείται από τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό».

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων λένε πως αυτοί οι νόμοι έχουν στοχοθετήσει Μουσουλμάνους.

Εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και μαθητές σχολείων δεν μπορούν να φορούν θρησκευτικά σύμβολα και ρούχα στη Γαλλία.

Δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία που να καλύπτει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όμως ορισμένες οργανώσεις, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι όμιλοι ενημέρωσης Radio France και France Media Monde, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους κανόνες.

Η Μανάλ Φκιχί είπε πως κάποτε της προσφέρθηκε μια δουλειά τηλεοπτικής δημοσιογραφίας υπό την προϋπόθεση να μην φοράει τη μαντίλα της.

«Αυτό που είναι τρελό είναι ότι επρόκειτο για μια αραβόφωνη θέση. Θέλουν τις δεξιότητές μας χωρίς τις ταυτότητές μας», δήλωσε η ίδια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr