Γάζα: Διπλωματικός πυρετός μετά την πρόταση 3 φάσεων - Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια ανακωχή διαρκείας

Γάζα: Διπλωματικός πυρετός μετά την πρόταση 3 φάσεων - Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια ανακωχή διαρκείας

Ο οδικός χάρτης για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν είχε θετική υποδοχή από τη Χαμάς και τη διεθνή κοινότητα

rafah_camp
Ίσως να βρισκόμαστε μόλις μερικές μέρες πριν από μια ανακωχή διαρκείας. Αυτό εκτιμούν αναλυτές μετά τη θετική υποδοχή που είχε από τη Χαμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα το τριών φάσεων σχέδιο κήρυξης κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή από τον Τζο Μπάιντεν (ο οποίος προτείνει την ανταλλαγή ομήρων και την κατάπαυση του πυρός) ήρθε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στη συμφωνία, ανέφερε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου», επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την [ισραηλινή] διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».




Κλείσιμο
Λίγο αργότερα και ενώ στο παρασκήνιο ήταν σε εξέλιξη ένας διπλωματικός πυρετός με ανταλλαγή όρων και από τις δύο πλευρές, μέσω ΗΠΑ και Κατάρ, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η τρομοκρατική οργάνωση «βλέπει θετικά» την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος Μπάιντεν για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Χαμάς «βλέπει θετικά όσα περιλαμβάνονται στη σημερινή ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», αναφέρει, διευκρινίζοντας «την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων».

«Το κίνημα επιβεβαιώνει τη θέση της ετοιμότητάς του να αντιμετωπίσει θετικά και εποικοδομητικά κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση, επιστροφή των εκτοπισμένων σε όλους τους τόπους διαμονής τους και ολοκλήρωση μιας σοβαρής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, αν η κατοχή δηλώσει ρητά τη δέσμευσή της σε αυτό», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.

Διπλωματικός πυρετός με Μπλίνκεν

Τη σκυτάλη τώρα και καθώς αναμένεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρουσιάσει το σχέδιο στη Βουλή της χώρας, έχει πάρει ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Εν πτήσει από την Ουάσινγκτον στην Πράγα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τους ομολόγους του από Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ιορδανία, τονίζοντάς τους ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι προς συμφέρον τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.

Με το Κατάρ να έχει λάβει (για μια ακόμα φορά) ρόλο διαμεσολαβητή και τη Χαμάς να εμφανίζεται για πρώτη φορά «θετική» στη συμφωνία, το ζητούμενο είναι το τι θα πράξει το Ισραήλ. Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η ισραηλινή πλευρά επέστρεψε χθες τη νύχτα τους όρους της Χαμάς για εκεχειρία με «πολύ μικρές αλλαγές», με την οργάνωση να ζητά πίστωση χρόνου για να λάβει τις αποφάσεις της.



«Έφτασε η ώρα αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πια σε θέση να επαναλάβει μια νέα τρομοκρατική επίθεση σαν της 7ης Οκτώβριου, καθώς ο Νετανιάχου συνέχιζε να κινείται σε δύο άξονες: Ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα επανεκκινήσουν εάν παραβιαστεί οποιοσδήποτε όρος της συμφωνίας και ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εάν δεν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι.

Αυτό που φαίνεται, ωστόσο, ότι άλλαξε τη γενική εικόνα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ ήταν σε θέση να κάνει την πρόταση για τη συμφωνία που προβλέπει παράδοση των ομήρων και κατάπαυση του πυρός που η Ουάσιγκτον πιέζει τη Χαμάς να αποδεχθεί, «εξαιτίας ορισμένων από τις επιτυχίες που είχαν στην υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς». Πάντως και ο ίδιος ο αξιωματούχος αναγνώριζε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων θα είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν από τις πλευρές να συμφωνήσουν σε μια αναλογία για το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους άνδρες Ισραηλινούς ομήρους.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι αν [φτάσουμε] στη δεύτερη και τρίτη φάση, το Ισραήλ θα έχει κάποιες εγγυήσεις για τη δική του ασφάλεια [έτσι ώστε] η Γάζα να μην μπορεί πλέον να αποτελέσει πλατφόρμα για τρομοκρατία και απειλές κατά του Ισραήλ», λέει ο αξιωματούχος.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου, ωστόσο, προς ώρας δεν έχουν ανακόψει τις εχθροπραξίες καθώς οι επιχειρήσεις των IDF στην κεντρική Ράφα και άλλες περιοχές της Γάζας συνεχίζονται. Τοπικά ΜΜΕ της Παλαιστίνης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό της Μπαλάτα, στη Δυτική Όχθη, χθες, περιγράφοντας στήλες καπνού να υψώνονται από τον καταυλισμό και πυρκαγιές. Από την επιχείρηση στη Μπαλάτα, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Και ενώ τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν χθες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προς το Ισραήλ, εντύπωση προκαλεί η ανάλυση του αμερικανικού think tank ISW/CTP για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια, για τις οποίες το Ισραήλ κατακρίθηκε ευρέως.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν μερικές από τις πιο άγριες μάχες που έχουν δει στον πόλεμο μέχρι σήμερα, καθώς οι Παλαιστίνιοι μαχητές υπερασπίστηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από την εισβολή του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και ολοκληρώθηκε με την πλήρη αποχώρησή τους την Παρασκευή.

Οι πολιτικές υποδομές στην Τζαμπάλια μετατράπηκαν ως μέρος ενός «οχυρωμένου συγκροτήματος μάχης» από την παλαιστινιακή αντίσταση, γεγονός που τους επέτρεψε να ελιχθούν γρήγορα και με ασφάλεια μέσα από τα κτίρια χωρίς να εκτεθούν σε ισραηλινή αεροπορική ή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).



Κατά την πρώτη εβδομάδα της μάχης για την Τζαμπάλια, οι Παλαιστίνιοι μαχητές ενεπλάκησαν σε 341 «επιχειρησιακά περιστατικά» κατά των ισραηλινών δυνάμεων, τα οποία σύμφωνα με το ISW/CTP ήταν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις περίπου 100 «εμπλοκές» με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατά την πρώτη εβδομάδα της εισβολής στο Χαν Γιουνίς τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής το απόγευμα, άλλοι 113 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις και 637 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση. Η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού κατηγορώντας το Ισραήλ για «αμείωτες» επιθέσεις εναντίον της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να προκληθεί «ανεπανόρθωτη ζημιά στον παλαιστινιακό λαό».



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης στη μάχη της Κρήτης για να παραμείνει «γαλάζια» - Σκηνικό δημοσκοπικής κυριαρχίας με double score

Δεύτερη μέρα πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ - Εξετάζονται στην Άλγεβρα

«Ποδαρικό» με υψηλές θερμοκρασίες κάνει ο Ιούνιος - Πότε θα δούμε 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης