Politico: H δύσκολη εξίσωση για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν και ο παράγοντας Μελόνι

Politico: H δύσκολη εξίσωση για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν και ο παράγοντας Μελόνι

Τα «μαθηματικά» για την εξασφάλιση 361 ψήφων στη Ευρωκοινοβούλιο βγαίνουν δύσκολα για την Φον ντερ Λάιεν – Ο ρόλος των ανταρτών και το πολιτικό «φλερτ» με την Ιταλίδα πρωθυπουργό

ursula-main-epp
Δεν θα κάνει... περίπατο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Politico, και της εύχεται «καλή τύχη» στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των «361» ψήφων στην Ευρωβουλή.

Το σχετικό δημοσίευμα κάνει και ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Το 2019, γράφει το Politico, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με οριακή πλειοψηφία εννέα ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτή τη φορά, όμως, ο στόχος είναι πιο δύσκολος καθώς έχει απέναντί της μια πιο εχθρική Ευρωβουλή και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει τις αναγκαίες 50%+1 ψήφους επί συνόλου 720.
Κλείσιμο
Για να ανανεώσει την θητεία της στην Κομισιόν, η Γερμανίδα πολιτικός θα πρέπει να ξεπεράσει δύο σημαντικά εμπόδια: Το πρώτο είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των «27» της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν τέλος Ιουνίου. Το δεύτερο είναι να αποσπάσει την ψήφο τουλάχιστον 361 από τους συνολικά 720 ευρωβουλευτές, που θα επιβεβαιώσουν την επιλογή των ηγετών σε μυστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κατάσταση είναι πιο αισιόδοξη για τη φον ντερ Λάιεν, καθώς 12 από τα 27 μέλη του προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν να προτείνει άλλον υποψήφιο, ενώ ο συμπατριώτης της ηγέτιδας της Κομισιόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή, με 170 έδρες, αλλά η επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής θα χρειαστεί να προσφέρει ανταλλάγματα στις άλλες μεγάλες κεντρώες παρατάξεις, δηλαδή στους Σοσιαλιστές και στους Φιλελεύθερους, όταν θα ξεκινήσουν μετεκλογικά να μοιράζουν τα αξιώματα της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργήσει μια πλειοψηφία.

Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποσπάσει τη στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όπως και της φιλελεύθερης ομάδας «Renew Europe», θα συγκεντρώσει περίπου 390 ψήφους, όπως προβλέπει το Politico, κατά συνέπεια πάνω από το όριο των 361.

Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς εμπειρογνώμονες και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη κι αν οι ηγέτες των παρατάξεων δώσουν «γραμμή« στους ευρωβουλευτές τους να την στηρίξουν, ενδέχεται να υπάρξουν διαρροές άνω του 10% σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες πολιτικές ομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό θα μείωνε στις 351 τις ψήφους υπέρ της Γερμανίδας Συντηρητικής πολιτικού.

Το 2019 η φον ντερ Λάιεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία χάρη και στη στήριξη ορισμένων ευρωβουλευτών του κόμματος «Fidesz» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του συντηρητικού κόμματος της Πολωνίας «Νόμου και Δικαιοσύνης», κάτι στο οποίο δεν μπορεί να υπολογίζει αυτή τη φορά.

Επί θητείας της, όπως υπενθυμίζει το Politico, η Ε.Ε «στρίμωξε» και τα δύο κόμματα για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών τους ίσως δεν στηρίξουν αυτή τη φορά την Ούρσουλα, υπό τον φόβο ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμαχίας με την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενώ την ίδια ώρα την κατηγορεί για την αποδυνάμωση της πράσινης ατζέντας της ΕΕ.

Αμφίβολη είναι επίσης η στάση των Γάλλων ευρωβουλευτών από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, λόγος για τον οποίο η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΚ, να... ασκήσει πιέσεις στο κόμμα του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία να την στηρίξουν.

«Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να τηλεφωνήσει σε όλους. Και να συνεχίσει να το κάνει μέχρι να τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία. Να πιέσει σκληρά για να εξασφαλίσει τη στήριξη από την Ισπανία και την Πολωνία. Χρειάζεται σχεδιασμός», υποστήριξε το ανώτατο στέλεχος (υπό καθεστώς ανωνυμίας) του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Politico.

O ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «φλερτάρει» με τη Τζόρτζια Μελόνι, καθώς θα χρειαστεί την υποστήριξή της τόσο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο φαίνεται ότι η πολιτική της αυτή μπορεί να αποβεί σε βάρος της.

Προσεγγίζοντας τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, στους οποίους μετέχουν «Οι Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απωλέσει ψήφους από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Η υποστήριξη της Μελόνι είναι ζωτικής σημασίας για να λάβει η φον ντερ Λάιεν το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο, το κόμμα της αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου δέκα έδρες στη νέα Ευρωβουλή, πολύ λιγότερες από την σύμπραξη των κομμάτων του Όρμπαν και του πολωνικού «Νόμος και Δικαιοσύνη» αλλά και από τις ψήφους των Σοσιαλιστών, ειδικά εκείνων της Γερμανίας, που αναμένεται να της γυρίσουν την... πλάτη.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι Φιλελεύθεροι «Renew Europe» και οι Πράσινοι έχουν ήδη στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν σε περίπτωση που συμμαχήσει με τις ακροδεξιές παρατάξεις της Μελόνι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αν η Φον ντερ Λάιεν εγκαταλείψει τα όνειρα μιας συμφωνίας με το κόμμα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), θα πρέπει να την υποστηρίξουν όχι μόνον οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) όπως και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι Πράσινοι.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφάλιζε 432 ψήφους στην Ευρωβουλή, ωστόσο, μια στήριξη από τους Πράσινους θεωρείται αμφίβολη.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής τους, Ντάνιελ Φρόιντ, υποστήριξε στο Politico ότι η παράταξή του συνεργάστηκε με τη φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια της θητείας της και θα μπορούσε να στηρίξει την επανεκλογή της αν εκπληρώσει έναν κατάλογο με τους δικούς της όρους.

«Αν συνεχίσουμε το Green Deal, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, αν αυτή είναι η ατζέντα της, προβλέπω ότι είναι κάτι που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Πράσινοι», τόνισε.

Ωστόσο, τέτοιους είδους δεσμεύσεις έναντι των Πρασίνων μπορεί να κλυδωνίσουν την υποστήριξη των Συντηρητικών προς την Ούρσουλα καθώς έχουν ταχθεί κατά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων της Πράσινης Συμφωνίας.Εάν η von der Leyen εγκαταλείψει την ελπίδα να λάβει υποστήριξη από το ECR, θα χρειαστεί υποστήριξη όχι μόνο από το Renew και το S&D, αλλά και από τους Πράσινους, για να καλύψει το έλλειμμα. Με τους Πράσινους στο μείγμα, η προβλεπόμενη βάση υποστήριξης της Φον ντερ Λάιεν θα είναι 432 ψήφοι - κάτι περισσότερο από αρκετό για να περάσει το όριο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ένα σημαντικό ποσοστό φθοράς.

Αλλά τίποτα δεν είναι λιγότερο προβλέψιμο από το τι είδους υποστήριξη μπορεί να περιμένει από τους Πράσινους, οι οποίοι δεν υποστήριξαν την Φον ντερ Λάιεν με κανέναν συστημικό τρόπο το 2019. Μιλώντας στο POLITICO, ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund επεσήμανε ότι οι Πράσινοι είχαν συνεργαστεί στενά με τη Φον ντερ Λάιεν καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της στην εξουσία και θα μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν υποστήριξη για την επανεκλογή της, αν και η υποστήριξη αυτή θα ερχόταν με αντάλλαγμα έναν «κατάλογο απαιτήσεων».

«Το ερώτημα είναι: Τι κερδίζουμε αν κάνουμε μια συμφωνία για να συνεργαστούμε μαζί της;», διερωτήθηκε. «Ως Πράσινοι έχουμε έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων για πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε». «Αν συνεχίσουμε την Πράσινη Συμφωνία, το κράτος δικαίου, αν αυτή είναι η ατζέντα της, η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτό είναι κάτι που μπορούν να φέρουν πολύ καλά οι Πράσινοι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι δεσμεύσεις για τους Πράσινους θα μπορούσαν να αποδειχθούν τοξικές για την υποστήριξη της Φον ντερ Λάιεν μεταξύ των συντηρητικών, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα επαναστατήσει κατά βασικών πτυχών του Green Deal κατά το τελευταίο έτος της θητείας της.

Ειδήσεις σήμερα:

Έχω προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου για να υποβάλω πόθεν έσχες, λέει ο Κασσελάκης

Οι πρώτες δηλώσεις Φιλιππίδη μετά την αναβολή της δίκης: Θα τα πούμε όλα όταν τελειώσει η υπόθεσ


H Στόρμι Ντάνιελς συμβουλεύει τη Μελάνια μετά την καταδίκη του Tραμπ: Παράτα τον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης