Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο φεστιβάλ Queer Culture Festival της
Σεούλ- το αντίστοιχο Pride- στην πρωτεύουσα της
Νότιας Κορέας το Σάββατο, παρά τα προβλήματα στην εξασφάλιση χώρου και τις διαμαρτυρίες κατά των εκδηλώσεων υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Ο
Ιούνιος, παγκόσμιος μήνας υπερηφάνειας καλωσορίστηκε στη Σεούλ με μια επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ queer κουλτούρας, το Σάββατο 1 του μήνα.
«Το μήνυμά μας προς την κοινωνία της Νότιας Κορέας στο σύνολό της φέτος είναι η κοινωνική επιβεβαίωση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», δήλωσε ο επικεφαλής διοργανωτής του φεστιβάλ, Γιανγκ-Σουν Γου.
Σύμφωνα με το
Reuters, οι αρχές της πόλης
είχαν προηγουμένως απορρίψει τα αιτήματα των διοργανωτών να χρησιμοποιήσουν τέσσερις τοποθεσίες, ενώ σε κοντινή απόσταση πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση κατά του φεστιβάλ.
«Θα το κάνουμε οπουδήποτε για να κατακτήσουμε την
υπερηφάνεια μας, γιατί το κυριότερο είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι είμαστε παντού», δήλωσε ο Γιανγκ.
«Συμμετείχαμε στο φεστιβάλ για να δείξουμε την
ορατότητα, ότι υπάρχουμε», δήλωσε στο Reuters ένα ζευγάρι - ο Παρκ Χιουν Τσουνγκ, ένας 25χρονος αμφιφυλόφιλος, και η Κιμ Τζαρίμ, 22 ετών, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως πανσέξουαλ. «Θα κάνουμε γαμήλια τελετή τον επόμενο χρόνο. Συνήθως στους γάμους, υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις όπου λαμβάνεις ευλογίες ή γιορτάζεις θρησκευτικά. Αλλά στη δική μας περίπτωση,
δεν ξέρουμε καν αν οι γονείς μας θα συμμετάσχουν... Υπάρχουν στιγμές που είμαι λυπημένη, αλλά είμαι πραγματικά συγκινημένη για αυτή την παρέλαση».
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε
διαμαρτυρία κατά του Queer Culture Festival σε διαφορετική τοποθεσία στο κέντρο της Σεούλ. Χιλιάδες συμμετέχοντες κρατούσαν γαλάζιες σημαίες και πινακίδες με φράσεις όπως «Όχι στην ομοφυλοφιλία του Queer Festival».
Οι συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες στη Νότια Κορέα προβάλλουν σθεναρή
αντίσταση στις προσπάθειες να ψηφιστούν νόμοι κατά των διακρίσεων. Δεν υπάρχει νομική αναγνώριση των συμφώνων συμβίωσης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Ως αποτέλεσμα, πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
κρύβουν την ταυτότητά τους δημοσίως, ενώ παράλληλα αγωνίζονται για ίση αναγνώριση και αποδοχή.
Η περσινή παρέλαση υπερηφάνειας προσέλκυσε περίπου 50.000 άτομα, ενώ 155.000 άτομα παρακολούθησαν το φεστιβάλ φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη προσέλευση φέτος.
Ειδήσεις σήμερα:
Καλαμάτα: Ζητούσαμε χρόνια βοήθεια, δεν ασχολήθηκε κανείς, λέει η μάνα της 29χρονης που ζει σε ξύλινο κλουβί
Άνω Λιόσια: Ελεύθερος ο 59χρονος που έκαψε τη σορό του πατέρα του - Στις 12 Ιουνίου η δίκη
Χαλκίδα: Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας της 63χρονης