Ρωσικό deepfake βίντεο με τον Τομ Κρουζ βάζει στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Ρωσικό deepfake βίντεο με τον Τομ Κρουζ βάζει στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Έκθεση της Microsoft ρίχνει φως στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της ομάδας Storm-1679, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ενόψει της σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης

olympics_has_fallen_
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού βάζει στο στόχαστρο η Ρωσία, με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που επιστρατεύει έναν deepfake Τομ Κρουζ ως αφηγητή ντοκιμαντέρ το οποίο επικρίνει τη ΔΟΕ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Microsoft.

Σύμφωνα με τον Guardian, λιγότερο από 80 μέρες πριν την έναρξη της σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης, η Microsoft υποστηρίζει ότι ένα δίκτυο ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία διεξάγει «εκστρατείες κακόβουλης επιρροής» κατά της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των Αγώνων του Παρισιού. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, παρόλο ένας μικρός αριθμός Ρώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστούν ως ουδέτερες συμμετοχές.

Το βίντεο με τον ψεύτικο Τομ Κρουζ, το οποίο εμφανίστηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρυσι, ονομάζεται Olympics Has Fallen και χρησιμοποιεί τον ήχο της φωνής του σταρ του κινηματογράφου που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης για την αφήγηση ενός «παράξενου, περίπλοκου σεναρίου» που δυσφημίζει τη ΔΟΕ. Το ντοκιμαντέρ, του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην ταινία δράσης Olympus Has Fallen με τον Τζέραρντ Μπάτλερ, ισχυρίζεται επίσης ψευδώς ότι αποτελεί παραγωγή του Netflix και προωθείται με ψεύτικες κριτικές πέντε αστέρων από τους New York Times και το BBC.

«Αυτό το βίντεο... καθιστά ξεκάθαρο ότι οι δημιουργοί του αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο εν λόγω πρότζεκτ και επέδειξαν μεγαλύτερη επιδεξιότητα συγκριτικά με τις περισσότερες εκστρατείες επιρροής που συναντάμε», ανέφερε το κέντρο ανάλυσης απειλών της Microsoft σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το βίντεο δημιουργήθηκε από μια ομάδα που συνδέεται με το Κρεμλίνο και ονομάζεται Storm-1679. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε στο παρελθόν εξαπατήσει Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Ελάιτζα Γουντ, ώστε να καταγράψουν μηνύματα στο Cameo (έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν διασημότητες για εξατομικευμένα μηνύματα βίντεο) τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αντι-ουκρανική προπαγάνδα.

Η καμπάνια της Storm-1679 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνει βίντεο που διαδίδουν φόβους για εκδήλωση περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η ομάδα δημοσίευσε παραποιημένα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με τα οποία Παριζιάνοι τρέχουν να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους εν αναμονή τρομοκρατικών επιθέσεων, και το ένα τέταρτο των εισιτηρίων έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία. Τα δύο παραποιημένα κλιπ ήταν έτσι φτιαγμένα ώστε να φαίνεται πως μεταδόθηκαν από γνωστούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το Euro News και το France24.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με την Storm-1679 έχουν δημοσιεύσει εικόνες που δήθεν δείχνουν γκράφιτι στο Παρίσι τα οποία απειλούν με βία τους Ισραηλινούς που θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση. Αρκετές από τις εικόνες παρέπεμπαν επίσης στις επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 από Παλαιστίνιους τρομοκράτες, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 11 μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας.

«Η Microsoft δεν εντόπισε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι τα γκράφιτι υπάρχουν όντως, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εικόνες είναι πιθανότατα προιόν ψηφιακής επεξεργασίας», αναφέρει η έκθεση της Microsoft.

Η Ρωσία έχει μακρά παράδοση στην προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων, όπως υπενθυμίζει στην έκθεσή της η εταιρεία τεχνολογίας, αναφέροντας το παράδειγμα των αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες, όταν η Σοβιετική Ένωση μποϊκοτάρισε τη διοργάνωση και διένειμε διχαστικά φυλλάδια σε Ολυμπιακές επιτροπές σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Σρι Λάνκα και η Νότια Κορέα.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε τρεις κατευθύνσεις η έρευνα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Ξεκινά διήμερο ζέστης και αφρικανικής σκόνης - Πότε υποχωρεί η θερμοκρασία

Σάλος στην Ιταλία για τον γαμπρό που έκανε μπάτσελορ ντυμένος Χριστός - Του έβαλαν πρόστιμο 200 ευρώ για βλασφημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης