Γερμανία: Πέντε νεκροί από τη «βροχή του αιώνα» - Πλημμύρες, κατολισθήσεις και αγνοούμενοι

Γερμανία: Πέντε νεκροί από τη «βροχή του αιώνα» - Πλημμύρες, κατολισθήσεις και αγνοούμενοι

Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Βαυαρίας, επιχειρούν περισσότερα από 40.000 άτομα με τις Αρχές να έχουν επιστρατεύσει τις τελευταίες ώρες και δυνάμεις του στρατού

germania-plimmires
Η «βροχή του αιώνα» μετέτρεψε σε ποτάμια πολλές περιοχές της νότιας Γερμανίας, ενώ, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένας πυροσβέστης.

Οι φονικές πλημμύρες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. Τρεις σοροί ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για να σωθούν από τα ορμητικά νερά ενώ δεκάδες αγνοούνται.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες, η στάθμη του νερού μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω σε ορισμένες περιοχές. Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Βαυαρίας, επιχειρούν περισσότερα από 40.000 άτομα με τις Αρχές να έχουν επιστρατεύσει τις τελευταίες ώρες και δυνάμεις του στρατού.
Κλείσιμο


Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ζήτησε άμεση βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Στην περιφέρεια Πφαφενχόφεν βρίσκονται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» συνολικά 85.000 άνθρωποι, με την τοπική τεχνική υπηρεσία να προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης των δικτύων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και σήμερα, καθώς, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για Πλημμύρες, η στάθμη των υδάτων στην περιοχή του Πασάου, στην Κάτω Βαυαρία, έχει ανέβει επικίνδυνα. Πολλοί δρόμοι και πλατείες της πόλης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σχολιάζουν το γερμανικό δίκτυο n-tv και η εφημερίδα Bild.

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να σεβαστούμε τους διασώστες και τους βοηθούς που δίνουν μάχη με τις συνέπειες των πλημμυρών σε πολλά μέρη» δήλωσε χθες ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

germania-plimmires1


Ο Σολτς μετέβη χθες στο Ράιχερτσχοφεν, βόρεια του Μονάχου, όπου επιθεώρησε μια όχθη ποταμού με σάκους άμμου και συνάντησε περιφερειακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου σε πλημμυροπαθείς –στη νότια και ανατολική Γερμανία αυτή τη φορά– μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός ενδεικτικό για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ατμομηχανής της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit.

Στο ταξίδι του, ο Σολτς υποσχέθηκε ταχύτατη βοήθεια των Αρχών προς τις πληγείσες περιοχές. «Αλληλεγγύη» είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι, σχολίασε ο Σολτς, καθώς και «μια δοκιμασμένη πρακτική» για την ενίσχυση των φραγμάτων. Οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ειδικά πλημμύρες, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποσχέθηκε στήριξη στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τονίζοντας και ο ίδιος ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το Σαββατοκύριακο, οι σφοδρές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες στις νότιες πολιτείες της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης με τις πλημμύρες να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Προχθές το πρωί, κατολισθήσεις προκάλεσαν τον εκτροχιασμό υπερταχείας ICE κοντά στην Στουτγάρδη.

Ειδήσεις σήμερα:

FTI: Φόβοι για «τσουνάμι» στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση - Οι οδηγίες του γερμανικού tour operator στα ξενοδοχεία

Αμφίπολη: Νέα μοναδικά αριστουργήματα - Οι πανέμορφες γυναίκες από την ανασκαφή

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύτηκε στον Πειραιά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης