Η Τσεχία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέσα στο 2025

Η Τσεχία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέσα στο 2025

Πέρυσι οι ανάγκες της Τσεχίας σε αργό πετρέλαιο έφθασαν τα 7,4 εκατομμύρια τόνους - Πάνω από το 50% έφτασε μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba

russia_oil
Την πρόθεση της Τσεχίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, καθώς η κρατική εταιρεία MERO ολοκληρώνει την αναβάθμιση της χωρητικότητας του αγωγού Transalpine Pipeline (TAL), εξέφρασε ο πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πέρυσι, η MERO και η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού TAL -στην οποία η MERO έχει μερίδιο 5%- υπέγραψαν συμφωνία για να αυξήσουν την χωρητικότητα του TAL έως τα 4 εκατομμύρια τόνους, αντικαθιστώντας τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba από την Ρωσία που επί 60 χρόνια ήταν ο στυλοβάτης.

Ο Φιάλα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εργασίες τεχνολογικής αναβάθμισης του TAL άρχισαν και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους ενώ θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος.

Κλείσιμο
«Αναμένουμε την πλήρη έναρξη το αργότερο το πρώτο εξάμηνο (του 2025)» είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου έξω από την Πράγα.

Πέρυσι οι ανάγκες της Τσεχίας σε αργό πετρέλαιο έφθασαν τα 7,4 εκατομμύρια τόνους, με το 50% και πλέον να φθάνει μέσω του αγωγού Druzhba και το υπόλοιπο μέσω του TAL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τα φορτία ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά εξαίρεσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba για να δώσει χρόνο για την μετάβαση αυτών των χωρών που εξαρτώνται από αυτόν.

Η σύνδεση TAL εκτείνεται από την Ιταλία στη Γερμανία και συνδέεται με τον αγωγό IKL από τη Γερμανία προς την Τσεχική Δημοκρατία.

Μετά την αναβάθμιση ο TAL, σχεδόν θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα που προορίζεται για την Τσεχική Δημοκρατία σε 8 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των δύο διυλιστηρίων της χώρας, τα οποία ανήκουν αμφότερα στην πολωνική Orlen.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:


FTI: Φόβοι για «τσουνάμι» στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση - Οι οδηγίες του γερμανικού tour operator στα ξενοδοχεία

Αμφίπολη: Νέα μοναδικά αριστουργήματα - Οι πανέμορφες γυναίκες από την ανασκαφή

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύτηκε στον Πειραιά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης