Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του

Νέο ψήφισμα του οργανισμού μετά την αφαίρεση των διαπιστεύσεων τον Σεπτέμβριο

iran_pirinika_1
Το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί την Τεχεράνη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ και να άρει την πρόσφατη απαγόρευση επιθεωρήσεων, παρότι εκφράζονται ανησυχίες ότι το Ιράν θα απαντήσει με περαιτέρω κλιμάκωση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά και 12 αποχές, ανέφεραν διπλωμάτες. Αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ψηφίσματος, πριν από 18 μήνες, το οποίο απαιτούσε από το Ιράν να συμμορφωθεί επειγόντως με την πολυετή έρευνα του ΔΟΑΕ για ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες.

Παρότι ο αριθμός των υπό διερεύνηση τοποθεσιών έχει πλέον περιοριστεί σε δύο, από τρεις που ήταν παλαιότερα, το Ιράν δεν έχει δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις στον ΔΟΑΕ σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί ίχνη ουρανίου.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις επιθεωρητών του ΔΟΑΕ που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι έκανε λόγο για «δυσανάλογο και άνευ προηγουμένου» πλήγμα στην ικανότητα του Οργανισμού να εκτελέσει την αποστολή του.

Κλείσιμο
Στο σημερινό ψήφισμα, το Συμβούλιο «καλεί το Ιράν να ανακαλέσει την αφαίρεση διαπιστεύσεων αρκετών έμπειρων επιθεωρητών του Οργανισμού», υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διεξαγωγή των ερευνών του ΔΟΑΕ στο Ιράν.


Ειδήσεις σήμερα:

Άρχισε η μάχη της ξαπλώστρας: Ξήλωσαν ομπρέλες ακόμα και μέσα από τη θάλασσα σε παραλία της Ρόδου

Πούτιν: Με αλεξίσφαιρο στις δημόσιες εκδηλώσεις - Ενισχύεται η προσωπική του ασφάλεια

Πομπηία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο μπλε δωμάτιο με τοιχογραφίες γυναικείων μορφών - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης