SpaceX: Δείτε τη νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου διαστημοπλοίου Starship του Έλον Μασκ

SpaceX: Δείτε τη νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου διαστημοπλοίου Starship του Έλον Μασκ

Αν όλα πάνε καλά, στόχος της τέταρτης δοκιμαστικής πτήσης είναι το διαστημόπλοιο να αντέξει κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα

Starship-starbase
Στην τέταρτη δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου διαστημοπλοίου Starship προχωρά η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ από την βάση Starbase στο Νότιο Τέξας.

Το γεγονός μεταδίδεται ζωντανά μέσω του λογαριασμού της SpaceX στο X (πρώην Twitter), το οποίο είναι επίσης ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ.



Κλείσιμο
Το διαστημόπλοιο Starship βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε έναν προωθητικό πύραυλο πρώτου σταδίου που ονομάζεται Super Heavy.

Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, εντός του χρονικού «παραθύρου» που είχε ορίσει η εταιρεία. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, το διαστημόπλοιο διαχωρίστηκε από τον πύραυλο στην ανώτερη ατμόσφαιρα και συνεχίζει την πορεία του στο διάστημα.

Περίπου 8 λεπτά μετά την εκτόξευση ο πύραυλος Super Heavy επέστρεψε επιτυχώς (splashdown) σε προκαθορισμένο σημείο στον Κόλπο του Μεξικού. Το Starsip πραγματοποιήσε επιτυχώς splashdown στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι τρεις πρώτες δοκιμές του Starship πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2023, τον Νοέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη πτήση έληξε μόλις 4 λεπτά μετά την απογείωση, επειδή τα δύο στάδια δεν κατάφεραν να διαχωριστούν και η SpaceX προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Στην δεύτερη δοκιμή, η οποία διήρκεσε περίπου 8 λεπτά, ο διαχωρισμός των δύο σταδίων ήταν επιτυχής.

Η τρίτη δοκιμή διήρκεσε περίπου 50 λεπτά: Το Starship έφτασε σε τροχιά, αλλά καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του με υπερηχητική ταχήτητα στη γήινη ατμόσφαιρα, με προορισμό προκαθορισμένο σημείο στον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτός είναι ο στόχος της σημερινής τέταρτης δοκιμής: Να αντέξει το διαστημόπλοιο την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Η SpaceX θεωρεί το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο Starship ως μια επαναστατική πρόοδο στις διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το όχημα θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να εξαπλώσει το αποτύπωμά της στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Η NASA πιστεύει στο Starship. Ο αμερικανικός οργανισμός επέλεξε τον γιγαντιαίο πύραυλο για να αποτελέσει το πρώτο επανδρωμένο σκάφος προσεδάφισης για το πρόγραμμά της Artemis, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας βάσης στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.

Η πρώτη αποστολή του Artemis Starship θα είναι η Artemis 3 του Σεπτεμβρίου 2026, η οποία, σύμφωνα με την τρέχουσα αρχιτεκτονική του προγράμματος, αναμένεται να προσεδαφίσει αστροναύτες της NASA κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Ειδήσεις σήμερα:

«Σου παίρνουν και σάλιο;»: Ο δολοφόνος της 63χρονης στη Χαλκίδα ψάρευε την κόρη της

Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες την Κυριακή - Νέο κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά καύσωνα από Τρίτη

Πανελλαδικές 2024: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης