Νορμανδία: Οι εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της D-Day - Δίνουν το «παρών» Μπάιντεν, Μακρόν, Ζελένσκι, Μητσοτάκης

Νορμανδία: Οι εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της D-Day - Δίνουν το «παρών» Μπάιντεν, Μακρόν, Ζελένσκι, Μητσοτάκης

Από 2.500 έως 3.000 προσκεκλημένοι αναμένονται στις εκδηλώσεις - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας - Ο πρωθυπουργός θα φτάσει μετά την επίσκεψη στο Λοριάν όπου ναυπηγούνται οι ελληνικές Belh@rra

d_day_xr
Η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας χτυπάει σήμερα στη Γαλλία που γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Όπως μεταδίδει ο γαλλικός Τύπος, μέχρι αύριο αναμένονται στη χώρα του Μολιέρου περισσότεροι από ένα εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο διεθνής φόρος τιμής θα αποδοθεί το απόγευμα παρόντων όλων των ηγετών στην παραλία Όμαχα, όπου περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944.

Δείτε live τις εκδηλώσεις:

LIVE: Prince William and Canada’s Prime Minister Justin Trudeau mark 80th anniversary of D-Day

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.

O Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στην κωμόπολη Ver-sur-Mer, λίγο πριν τις 12μ.μ., ώρα Ελλάδος.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, το ζεύγος Μακρόν υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφθασε σήμερα στη Νορμανδία, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Τζιλ. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Caen-Carpiquet. Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μεταβαίνει στη Νορμανδία για τους εορτασμούς της 80ης επετείου της D-Day, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde.

«Οι Βρετανοί στρατιώτες είναι συμπολεμιστές μας. Και σήμερα τους θυμόμαστε», δήλωσε ο, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στα αγγλικά, στη διάρκεια εκδήλωσης του Βρετανικού Μνημείου Νορμανδίας. «Κανείς στη Γαλλία δεν μπορεί να ξεχάσει τη θυσία τους. Η παρουσία σας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς», πρόσθεσε ο ένοικος των Ηλυσίων απευθυνόμενος στους Βρετανούς βετεράνους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

«Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τα βρετανικά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν την D-Day. Δεν θα ξεχάσει αυτά τα στρατεύματα που καθοδηγήθηκαν από μια αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης όσο κανείς άλλος», τόνισε ο Μακρόν.

Το παρόν έδωσε ο πρίγκιπας Ούλιαμ


Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου «χαιρέτισε τις πράξεις γενναιότητας και θυσίας των Καναδών στρατιωτών», όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV. «Σήμερα ... είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρέστη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Juno Beach Centre, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα. Στην παραλία αυτή έχασαν τη ζωή τους 1.000 Καναδοί, μετά την έφοδο 21.000 στρατιωτών στις ακτές. Ο μελλοντικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνοδευόταν από τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.


dday1
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό

Όπως αναφέρει το δίκτυο BFMTV, στο ίδιο αεροδρόμιο που προσγειώθηκε το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» εθεάθησαν ο σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς όπως και ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο.

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας στη γαλλική κωμόπολη Ver-sur-Mer.


Εκεί θα έχουν πρόσβαση μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι ανάμεσά τους και το βρετανικό βασιλικό ζεύγος.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στην επίσημη διεθνή τελετή των πεσόντων της D- Day που θα γίνει αργότερα το απόγευμα στην παραλία Όμαχα, στο Saint-Laurent-sur-Mer, όπου θα βρίσκονται και ηγέτες από περίπου 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδού πρωθυπουργού.  

«Στις εκδηλώσεις αναμένονται 2.500 έως 3.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων 30 έως 40 βετεράνων», μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV προσθέτοντας:

dday2

Η διεθνής τελετή θα ανοίξει με μια ταινία έναρξης-αναφορά στα ιστορικά γεγονότα. Η εκδήλωση θα απαρτίζεται από τρεις θεματικές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αναγνώσεις κειμένων, επιστολών, τραγούδια και μουσική με μνήμες από την κατοχή και την ιστορική απόβαση.

Παρόντες στην κύρια τελετή που θα ξεκινήσει περίπου στις 4:30μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα είναι επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο βασιλιάς Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Η τρίτη θεματική εκδήλωση θα είναι μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης.

Μία ώρα αργότερα θα πέσει η αυλαία του διεθνούς εορτασμού, με μία ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.
dday3
Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην κεντρική τελετή έχουν προσκληθεί 4.000 άτομα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.

Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Μια σημαντική στιγμή ιστορικής μνήμης είναι η συμμετοχή πολλών βετεράνων στις τελετές. Περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην απόβαση της 6ης Ιουνίου του 1944, προσγειώθηκαν χτες στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ.

Το μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό γεγονός απαιτεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του νομού Καλβαντός, Στεφάν Μπρετάν, 43.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εορτασμών. Επιπλέον, 12.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη σημερινή ημέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι την Κυριακή των Ευρωεκλογών και, εκτός από τις επαφές που θα έχει με τον Μακρόν, τον Σολτς και ενδεχομένως με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να συζητήσουν «την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα και πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

dday4
Ο βασιλιάς Κάρολος

Αύριο ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η Ρωσία θα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις μνήμης

Η Ρωσία, η χώρα που υπέστη τις περισσότερες απώλειες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πάνω από 27.000.000) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των ναζί, δεν θα συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης.

Σημειώνεται ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Βασιλιάς Κάρολος: «Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά»

«Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, στην ομιλία του στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την D-Day. «Πριν από ογδόντα χρόνια, την D-Day, στις 6 Ιουνίου του 1984, το έθνος μας και όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας αντιμετώπισαν αυτό που ο παππούς μου αποκαλούσε την υπέρτατη δοκιμασία», υποστήριξε ο Βρετανός μονάρχης.

«Στις παραλίες της Νορμανδίας, στη θάλασσα και τον ουρανό, οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους με μια αίσθηση αποφασιστικότητας, ιδιότητες τόσο χαρακτηριστικές αυτής της γενιάς», πρόσθεσε. Εμφανώς συγκινημένος, ο βασιλιάς Κάρολος υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς που πολέμησαν «δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους».

«Με ένα πολύ βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης τους θυμόμαστε», είπε εξαίροντας την «υποχρέωση» να μην τους ξεχάσουμε.

Στη συνέχεια, ο 75χρονος βασιλιάς της γηραιάς αλβιώνας απέτισε φόρο τιμής στους Γάλλους στρατιώτες και την γαλλική αντίσταση μιλώντας στα γαλλικά: «Δεν θα παραλείψουμε ποτέ να αποτίουμε φόρο τιμής στο θάρρος και τη θυσία των ανδρών και των γυναικών της γαλλικής αντίστασης καθώς και στους πολυάριθμους αμάχους που παρείχαν ουσιαστικές πληροφορίες».

Ειδήσεις σήμερα:

«Σου παίρνουν και σάλιο;»: Ο δολοφόνος της 63χρονης στη Χαλκίδα ψάρευε την κόρη της

Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες την Κυριακή - Νέο κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά καύσωνα από Τρίτη

Πανελλαδικές 2024: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης