Τέξας: Ο βραβευμένος συγγραφέας Ocean Vuong προσφέρει το «απαγορευμένο» βιβλίο του σε πόλη του Τέξας

«'Ενα βιβλίο δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους που το οδηγούν στα χέρια των αναγνωστών», δηλώνει ο συγγραφέας

Την πρόθεσή του να μοιράσει δωρεάν αντίτυπα από το βιβλίο του «Στη Γη είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι» (On Earth We're Briefly Gorgeous) σε μια πόλη του Τέξας που έχει απαγορεύσει το βιβλίο, δήλωσε χτες την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο πολυβραβευμένος ποιητής και συγγραφέας, Ocean Vuong. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Vuong έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες και, μάλιστα ο ίδιος έχει βραβευτεί με το βραβείο Whiting και το T.S.Eliot, ενώ αυτή την εβδομάδα συμπληρώνεται η επέτειος πέντε χρόνων από την έκδοση του βιβλίου, που μάλιστα αποσπάσματά του έχουν γίνει viral στο Tik Tok. 

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό το βιβλίο θα είχε τη ζωή που έχει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram. «Αλλά ένα βιβλίο δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους που το οδηγούν στα χέρια των αναγνωστών - οι πιο κρίσιμοι από αυτούς είναι οι δάσκαλοι και οι βιβλιοθηκονόμοι. Έτσι, με μεγάλη θλίψη ξύπνησα σήμερα το πρωί και έμαθα ότι απαγορεύτηκε εντελώς στο Conroe του Τέξας στο πρόσφατο κύμα λογοκρισίας». Το βιβλίο απαγορεύτηκε στη συγκεκριμένη πόλη την άνοιξη του 2023. 



Σχετικά με την λογοκρισία βιβλίων στο Τέξας

Έπειτα ο Vuong είπε πως «θα κάνω ό,τι μπορώ για να το πολεμήσω αυτό. Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, έχω επιβιώσει από πάρα πολλά για να σιωπήσω τώρα». Στο βιβλίο ο Vuong περιγράφει με ποιητικό τρόπο την παιδική και εφηβική του ηλικία ως ένα παιδί μιας Βιετναμέζας μητέρας που μεγάλωσε στην Αμερική. Με τη μορφή ενός γράμματος στη μητέρα του, η οποία δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει στα Αγγλικά, ο Vuong μιλά για το πώς ήταν να μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες σε μια φτωχή περιοχή λευκών, αλλά και πώς τελικά αποδέχτηκε τη φύση του ως ΛΟΑΤΚΙ άτομο. 

Στο Τέξας, νωρίτερα αυτό το μήνα, το Αμερικανικό Εφετείο μπλόκαρε μέρος ενός πρόσφατα ψηφισμένου πολιτειακού νομοσχεδίου, γνωστού ως HB 900, που θα απαιτούσε από τους βιβλιοπώλες και τους εκδότες να αξιολογούν τα βιβλία που πωλούνται στα σχολεία ως προς το σεξουαλικό περιεχόμενο. Αυτό θεωρήθηκε ως νίκη για τους ακτιβιστές της ελευθερίας της ανάγνωσης, αναφέρει ο ιστότοπος npr. Ωστόσο, πολλές μεμονωμένες πόλεις και σχολεία έχουν ξεκινήσει να απαγορεύουν βιβλία εδώ και 3 χρόνια, καθώς ο νόμος εξακολουθεί να περιλαμβάνει ορισμένες ασάφειες σρτην επιβολή του. 


Η εφημερίδα Houston Press αναφέρει ότι τον Νοέμβριο του 2023, οι διαχειριστές της σχολικής περιφέρειας του Conroe άλλαξαν τη διαδικασία αξιολόγησης βιβλίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή επιτρέπει στους διαχειριστές να έχουν τον τελικό λόγο για το τι μένει ή φεύγει στις βιβλιοθήκες ή τις αίθουσες διδασκαλίας της περιοχής, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται βιβλία για να ικανοποιούν τις προτιμήσεις μεμονωμένων μελών του συμβουλίου, γονέων ή άλλων που έχουν αιτηθεί την απομάκρυνσή τους.

Ειδήσεις σήμερα:


Η ιστορία του σπιτιού Κασσελάκη στις Σπέτσες- Πώς έφτασε στα χέρια του μετά από δύο πλειστηριασμούς και μία άκυρη γονική παροχή

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις σε Πληροφορική, Λατινικά και Χημεία

Σε κακή κατάσταση ο Ερρίκος Πετιλόν: Έχω κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και το σκέφτομαι ξανά, είμαι χάλια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr