D-Day - Μακρόν: Τεράστια η ευγνωμοσύνη μας για όσους πολέμησαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία

D-Day - Μακρόν: Τεράστια η ευγνωμοσύνη μας για όσους πολέμησαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία

Μπάιντεν, βασιλιάς Κάρολος, Σολτς, Μητσοτάκης και Ζελένσκι μεταξύ των 20 ηγετών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη D-Day, με οικοδεσπότη τον Γάλλο πρόεδρο - Μεγάλη απούσα η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία δεν προσκλήθηκε - Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας

arthrou-dday_2
Στη Νορμανδία βρέθηκαν την Πέμπτη παγκόσμιοι ηγέτες ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρουσία είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν το απόγευμα στην παραλία Όμαχα.

Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Στις εκδηλώσεις παρεβρέθηκαν επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μπαίνοντας στον χώρο-, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Κλείσιμο
Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία ήταν δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.

Δείτε live τις εκδηλώσεις:
Watch live: 80th Anniversary of the D-Day landings

80th anniversary of D-day live updates: Commemorative events underway across Europe

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης, ενώ η αυλαία του διεθνούς εορτασμού έπεσε με την ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

dday-maketa


justin-tridau
O Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

dday-zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα

dday-biden-macron
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του, Μπριζίτ, και το ζεύγος Μπάιντεν

vasilias-karolos
Ο βασιλιάς Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα

biden
Από αριστερά: Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ
dday-mitsotakis-arthrou
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

dday-frederiksen
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν

vasilias-velgiou
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη

mark-route
Ο Εμανουέλ Μακρόν, η σύζυγός του Μπριζίτ με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ. Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

mitsotakis_normandy_4005
mitsotakis_normandy_4031
mitsotakis_normandy_4062
mitsotakis_normandy_4115
mitsotakis_normandy_4160


Μακρόν: Τεράστια ευγνωμοσύνη σε όσους πολέμησαν στη D-Day

Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «άνδρες που αψήφησαν τα πάντα απελευθέρωσαν τη γη μας», μπροστά σε μια ακτή «που ίσως ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έβλεπαν στη ζωή τους». Την ημέρα εκείνη «είδαμε την αρχή αφού που φάνταζε αδύνατο».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση των Γάλλων ανταρτών κατά των Γερμανών και στη συνεργασία των ανταρτών με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στις προσωπικές ιστορίες στρατιωτών που πολέμησαν κατά την απόβαση.

Οι 150.000 άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία κατά την D-Day «δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και δεν είχαν την ίδια σημαία και στολή», αλλά μοιράζονταν «την αποφασιστικότητα να απελευθερώσουν την Ευρώπη από την ναζιστική τυραννία».

«Τους σκεφτόμαστε με τεράστια ευγνωμοσύνη», τόνισε.

Μπάιντεν: Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη, κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται γι΄ αυτήν

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία, όπως είπε, «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Βασιλιάς Κάρολος: Τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία

Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη.

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ' εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.


Το «παρών» έδωσε και ο πρίγκιπας Ούλιαμ

Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερ-σιρ-Μερ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.

william2
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ


Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου «χαιρέτισε τις πράξεις γενναιότητας και θυσίας των Καναδών στρατιωτών», όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο BFMTV. «Σήμερα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρέστη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Τζούνο, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα. Στην παραλία αυτή έχασαν τη ζωή τους 1.000 Καναδοί, μετά την έφοδο 21.000 στρατιωτών στις ακτές. Ο μελλοντικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνοδευόταν από τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.



Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη: Χάθηκε ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Επέστρεφε στο σπίτι του από παραλία και χάθηκαν τα ίχνη του

Τάσος Μπιρσίμ: Ο μάγος των συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι πια εδώ

ΕΟΔΥ: Έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα, 230 κρούσματα έως τον Μάιο από μόλις 9 πέρυσι - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης