ΟΗΕ: Στη λίστα με τους παραβάτες εγκλημάτων κατά παιδιών το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ: Στη λίστα με τους παραβάτες εγκλημάτων κατά παιδιών το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Υπάρχουν υπόνοιες ότι το Ισραήλ έμενε τα προηγούμενα χρόνια εκτός λίστας, επειδή ασκούσε πιέσεις στον ΟΗΕ

paidi-gaza
Ο ΟΗΕ πρόσθεσε το Ισραήλ στον παγκόσμιο κατάλογο των κρατών και των ένοπλων ομάδων που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των παιδιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της χώρας στον οργανισμό, Gilad Erdan.

Το Ισραήλ εντάχθηκε στον κατάλογο, εξαιτίας του 8μηνου πλέον πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 13.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 36.500 νεκρών.

Η είδηση, επίσης, λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στο κέντρο της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 13 περίπου ήταν γυναίκε και παιδιά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέση στην έκθεση έχει και η Χαμάς κατονομάζεται για τη δολοφονία και την απαγωγή παιδιών κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί.

Κλείσιμο
Η έκθεση καλύπτει τη δολοφονία, τον ακρωτηριασμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, την απαγωγή ή τη στρατολόγηση παιδιών, την άρνηση πρόσβασης σε βοήθεια και τη στοχοποίηση (ένοπλη επίθεση) σχολείων και νοσοκομείων.

Η έκθεση συντάσσεται από την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα και στοχεύει στο να αποτρέψει τη βία κατά των παιδιών, αναφέρει ο Guardian. 

Επιπτώσεις θα έχει η απόφαση στη σχέση του Ισραήλ με τον ΟΗΕ, λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο ΟΗΕ «πρόσθεσε τον εαυτό του στη μαύρη λίστα της ιστορίας όταν προστέθηκε σε εκείνους που υποστηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».

Ο Ίσραελ Κατζ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η απόφαση θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις της χώρας του με τον ΟΗΕ, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Αρνείται, επίσης, να συναλλάσσεται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (Unrwa), τον κύριο οργανισμό ανθρωιστικής αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, μέλη του ΟΗΕ έχουν ισχυριστεί ότι το Ισραήλ είχε μείνει εκτός του καταλόγου των παραβατών τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων που ασκούσαν στον οργανισμό Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντείνεται το μυστήριο στη Σύμη: Φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει τον παρουσιαστή του BBC να έχει περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι

Βρετανία: Παντρεύτηκε ο billionaire και πιο περιζήτητος εργένης - Ο ρόλος του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Μητέρα Τσιτσιπά για Μπαντόσα: Είναι ένα κορίτσι χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν με ρώτησε κανείς για την επανασύνδεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης