Ισπανία: Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις ευρωεκλογές κατά σχεδόν 7%

Ισπανία: Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις ευρωεκλογές κατά σχεδόν 7%

Η συμμετοχή στις 14:00 το μεσημέρι κυμάνθηκε στο 27,95% - Για ψήφο ανάμεσα σε αλληλεγγύη ή αντιδραστικότητα κάνει λόγο ο Σάντσεθ

spain-arthrou
Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις ευρωεκλογές παρατηρήθηκε στην Ισπανία, καθώς, σύμφωνα με την El Pais που παρέθεσε τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης, στις 14:00 το μεσημέρι κυμάνθηκε στο 27,95%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, η συμμετοχή την ίδια ώρα ήταν στο 34,74% (6,79% λιγότερο).

Συνολικά, οι Ισπανοί που καλούνται να εκλέξουν τους 61 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν ανάμεσα στις 720 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι περίπου 38 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και γραμματέας του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, ήταν ο πρώτος ηγέτης του κόμματος που έβαλε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων. Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή ενόψει της «υπερβατικότητας» των εκλογών. «Είναι η ψήφος που αποφασίζει αν το μέλλον που χτίζουμε θα είναι αυτό της προόδου ή της οπισθοδρόμησης. Αν θέλουμε μια απάντηση αλληλεγγύης ή αν επιλέγουμε μια αντιδραστική Ευρώπη» είπε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της λίστας Vox, Jorge Buxadé, άσκησε δριμεία κριτική στον Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό κάθαρμα» επειδή «ενθαρρύνει την πολιτική βία εναντίον αυτού που αποκαλεί ακροδεξιά».

Κλείσιμο
Η επικεφαλής της λίστας Podemos, Irene Montero, κάλεσε επίσης σε κινητοποίηση για να «σταματήσει η ακροδεξιά».

Τόσο ο υποψήφιος των Ciudadanos, Jordi Cañas, όσο και η υποψήφια του PSOE, Teresa Ribera, επέμειναν ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι δημοψήφισμα» για την ισπανική κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Alberto Núñez Feijóo, υπερασπίστηκε ότι «αυτή είναι η στιγμή να πούμε αν συμφωνούμε ή όχι με αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία». Ο υποψήφιος του PP, Dolors Montserrat, προέτρεψε επίσης σε συμμετοχή. «Η ψήφος κοστίζει πέντε δευτερόλεπτα, αλλά η απόφαση είναι για πέντε χρόνια», είπε, ενώ η Estrella Galán (Sumar) κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «γιατί διακυβεύεται η δημοκρατία».

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες - Πού και πώς ψηφίζουμε

Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Πότε έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας στον Ισθμό - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης