Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος της Ακροδεξιάς και «Βατερλώ» για Μακρόν με 15%, στο 32% το κόμμα της Λεπέν - «Στραπάτσο» για Σολτς

Η Λεπέν σε σαρωτική νίκη στη Γαλλία, ο Σολτς 3ο κόμμα - Ακροδεξιά υπεροχή σε Ολλανδία, άνοδος και στην Αυστρία - Αναμένεται εμφατική νίκη της Μελόνι στην Ιταλία

Το exit poll της Ifop Fiducial στη Γαλλία φέρνουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στο 32,4% με το κόμμα του Μακρόν μόλις στο 15,2%.

Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.


Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.


Άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη φέρνουν οι ευρωεκλογές, «στραπάτσο» για Σολτς στη Γερμανία

Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη σε μεγάλες χώρες επιβεβαιώνονται από τα πρώτα αποτελέσματα βάσει των exit poll.

Αθροίζοντας τα ποσοστά που φαίνεται να αποσπούν το ECR και το ID, δηλαδή οι δύο υπερ-συντηρητικοί πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, το σύνολο ανέρχεται σε 20,41% των ψήφων. Κατ' αυτό τον τρόπο επαληθεύεται η πρόγνωση για την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς στη σημερινή Ευρώπη.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία του europeelects.eu για την προτίμηση ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες επί της ουσίας, αποσπούν το 21,3%, παραμένοντας η κορυφαία πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Κεντροαριστερά -ή Σοσιαλδημοκρατία- ακολουθεί με 18,4% στη δεύτερη θέση, διατηρώντας προς το παρόν μια ισχυρή παρουσία, αλλά η τρίτη δύναμη είναι πλέον το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), στο οποίο ανήκει η Ελληνική Λύση, δίπλα στα «Αδέλφια της Ιταλίας», της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο μακρονικός φιλελευθερισμός (Renew Europe) προσέλκυσε το 11,21% των ψηφοφόρων, ενώ το σκληροπυρηνικό ακροδεξιό μέτωπο ID (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) στο οποίο κυριαρχεί η μορφή της Μαρίν Λε Πεν (δια του αντιπροσώπου της, του Τζορντάν Μπαρντελά) κερδίζει 8,33%. Επομένως, το 12,08% του ECR, συν το 8,33% του ID, καθιστούν την ακροδεξιά δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο -αν και αυτό είναι θεωρητικό. Η συμμαχία μεταξύ των δύο ομάδων, παρά την ιδεολογική ταύτιση, παραμένει ένα ερωτηματικό -στην καλύτερη περίπτωση.




Στην τρίτη θέση φέρνουν τα exit poll στη Γερμανία τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit poll στη Γερμανία, με ποσοστό 29,5%. Ακολουθεί το AfD με 16,5%, προσπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (14%), καθώς και τους Πράσινους, οι οποίοι καταποντίζονται, πέφτοντας στο 12%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 είχαν ως εξής: CDU/CSU 28.9%, Πράσινοι 20.5%, SPD 15.8% και AfD 11.0%. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί ακόμη και από «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Εθνικο Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Οι επιδόσεις για την AfD είναι ενδεικτικές για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά 5,5% (πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα). Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα που τους τελευταίους μήνες πλήττεται από σκάνδαλα και υποθέσεις που αφορούν διαφθορά και κατασκοπεία, όπως σχολιάζει τo Politico.

Εν τω μεταξύ, και τα ποσοστά για τους Πράσινους είναι οδυνηρή έκπληξη: είναι στο 12%, δηλαδή 8,5 μονάδες κάτω από την προηγούμενη ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Το FDP, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος είναι στο 5%.

Καλή είναι η επίδοση για το κόμμα «Ενωση Ζάρα Βάγκενκνεχτ» που στην πρώτη του εμφάνιση σε αναμέτρηση καταγράφει ένα 5,5%. Είναι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός ανάμεσα σε αριστερές οικονομικές πολιτικές και σε δεξιές θέσεις για το μεταναστευτικό. Το Κόμμα της Αριστεράς, είναι μόλις στο 2,8%.

Παράλληλα, ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης του κυβερνητικού συνασπσιμού SPD/Πρασίνων/FDP έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας το exit poll

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Η Φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός της

Η πρώτη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις σημερινές ευρωεκλογές ήρθε αργά το απόγευμα, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Η απερχόμενη επικεφαλής της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια νέα θητεία στις Βρυξέλλες, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των exit polls στη χώρα της που συμφωνούν σε εμφατική νίκη της συμμαχίας CDU/CSU και συντριβή και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σολτς: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που παρουσιάζει. Η πιο δυνατή δύναμη, σταθερή στις δύσκολες στιγμές - και με διαφορά».

Στην πρώτη του δήλωση εξάλλου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (CDU-CSU) Φρίντριχ Μερτς μίλησε για «μια καταστροφή για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και μια πικρή καταστροφή για την καγκελάριο«.

Στο μεταξύ τα στελέχη του ακροδεξιού AfD ήδη πανηγυρίζουν την δεύτερη θέση του κόμματος. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Βολυή Tino Chrupalla χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ιστορικό: «Πετύχαμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται όσο προχωρά το βράδυ. Η δεύτερη θέση σήμερα μας ανήκει», είπε ο Chrupalla. Προσθέτοντας ότι αυτή η επίδοση είναι μια «καλή αρχή για την εκλογική χρονιά που ανοίγει», καθώς τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές εκλογές στην πρώην ανατολική Γερμανία (Σαξονία, Θουριγγία, Βρανδεμβούργο), όπου η ακροδεξιά βρίσκεται στην κορυφή στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.

Επίσης, η συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ, δήλωσε απογοητευμένη με τα εκλογικά αποτελέσματα: «Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, δεν είναι αυτός ο στόχος που είχαμε θέσει για εμάς στην αρχή της εκστρατείας, θα το αντιμετωπίσουμε όμως μαζί», δήλωσε η ίδια στο ARD.

Βουλευτικές εκλογές ζήτησε ο Μπαρντελά

Από τα χείλη του προέδρου Μακρόν αναμένουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, αλλά και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αργότερα απόψε Κυριακή, το πώς θα διαχειριστεί τη βαρύτατη ήττα που επιφύλαξε για το κόμμα του και βέβαια και για τον ίδιο, η ετυμηγορία της κάλπης των ευρωεκλογών. Και πως θα απαντήσει στην πρόκληση του επικεφαλής της ευρωλίστας του Εθνικού Μετώπου Τζόρνταν Μπαρντελά, που ήδη ζήτησε ευθέως από τον πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.

Καθώς το βέβαιο είναι ότι από τα exit polls προκύπτουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού και νέα δεδομένα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, εφόσον βεβαίως οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν. Δεδομένα όμως, που όπως συμβαίνει και στη Γερμανία με τη συντριβή και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς τόσο στην ισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και στην πολιτική ατμόσφαιρα στην ΕΕ συνολικά.

Δεν είναι τόσο η καθαρή νίκη που δίνουν αυτά στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, με το RN, στην ευρωλίστα του οποίου ηγείται ο Ζορντάν Μπαρντελά να προηγείται με 31,5%, ποσοστό παραπλήσιο με εκείνο που έδειχναν όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, όσο η συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμαναουέλ Μακρόν, που μετά βίας ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο του 15,2%. Ούτε ο προ μηνών ριζικός ανασχηματισμός, ούτε οι υψηλοί σχεδόν «πολεμικοί» τόνοι στο ουκρανικό ούτε η παρέλαση δεκάδων ηγετών από όλο το δυτικό κόσμο την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, που δυνητικά θα αναβάθμιζαν το προφίλ του στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την κατάρρευση του κόμματος του κ. Μακρόν, που πληρώνει την αποτυχία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, του ενεργειακού και του κόστους ζωής, αλλά και τη πολύχρονη ρήξη με τα συνδικάτα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προώθησε στο ασφαλιστικό - συνταξιοδιοτικό.

Παράλληλα, η «Αναγέννηση» οριακά προηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος - Place publique, υπό τον Ραφαέλ Γκλυσκμάνπου συγκέντρωσε το 14% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos. Ακολουθούν η Ανυπότακτη Γαλλία με 8,7%, ενώ το Les Républicains συγκεντρώνει 7,2%, μπροστά από την Reconquête! με 5,5%, και τους Οικολόγους - Πράσινους με 5,2% των ψήφων.

Έκδηλη η αντίδραση του Μπαρντελά: «Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν απόψε την επιθυμία για αλλαγή, αλλά και μια πορεία για το μέλλον. (…) Σήμερα το βράδυ, ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έχει απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν και στους ευρωπαίους ηγέτες. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα, με βαρύτητα και με πνεύμα εμποτισμένο με πολύ υψηλή ευθύνη».

Και συνέχισε: «Το άνευ προηγουμένου χάσμα μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια σφοδρή αποδοκιμασία και μια σαφή απόρριψη της πολιτικής που ηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός στο μήνυμα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζητεί επίσημα από τον αρχηγό του κράτους, για τον οποίο θεωρεί ότι “αποδυναμώνεται» από αυτό το αποτέλεσμα, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και έτσι να οργανωθούν νέες βουλευτικές εκλογές».




Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ βγαίνει πρώτο, σύμφωνα με τα exit poll που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Το FPÖ αναδεικνύεται για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι.

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας άλμα από τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.


Παρόλ' αυτά, το PVV δεν κατάφερε να νικήσει τον συνασπισμό μεταξύ Πράσινων και Σοσιαλιστών, ο οποίος φέρεται να αποσπά 8 έδρες, ξεπερνώντας κατά μία την παράταξη του Βίλντερς.

Τα ως άνω αποτελέσματα είναι προσωρινά και προκύπτουν από την ανάλυση των exit poll στην Ολλανδία, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε το 47%.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά:

Πράσινοι/Σοσιαλιστική Συμμαχία (PvdA/GL): 21.6%
Κόμμα Ελευθερίας (PVV - Γκέερτ Βίλντερς): 17.7%

Κατανομή εδρών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ως τις 20:15, το europeelects.eu αποτυπώνει σε έδρες το νέο συσχετισμό των Πολιτικών Ομάδων (Κομμάτων) στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει κυρίαρχο, διευρύνοντας τις έδρες του από τις 177 στις 187.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να καταγράψουν οι δύο υπερ-συντηρητικές παρατάξεις (ECR και ID), αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 20 έδρες συνδυαστικά.

Αντιστοίχως, μεγάλη είναι η πτώση των Πρασίνων, αλλά και της ομάδας Renew Europe, στην οποίαν ανήκει, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Renaissance.

Ειδικότερα ανά παράταξη:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 187 (+10)
Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: 135 (-4)
Renew Europe Group: 90 (-13)
Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR: 71 (+2)
Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας ID: 67 (+18)
Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 55 (-17)
Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL: 35 (-2)
Μη εγγεγραμμένοι: 80 (+19)








Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο από το «ευχαριστώ» των Coldplay στα ελληνικά - Όλα όσα ζήσαμε στην ιστορική συναυλία

Xάος, μακελειό και διαμελισμένα πτώματα στην επιχείρηση διάσωσης των 4 Ισραηλινών ομήρων, λένε Παλαιστίνιοι


Είπα στον καμεραμάν «δεν τραβάς φωτογραφίες, μήπως δούμε κάτι που δεν βλέπουμε με τα μάτια;», λέει ο δήμαρχος της Σύμης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr