Ευρωεκλογές 2024 - Βουλγαρία: Επικεφαλής με το 26%-28% το κόμμα του Μπορίσοφ και στις βουλευτικές εκλογές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έβδομη αναμέτρηση μέσα σε λίγα χρόνια

Οι Βούλγαροι ψήφισαν σήμερα Κυριακή για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές και έδωσαν το προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα Gerb, χωρίς να υπάρχει πάντως εγγύηση για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Ο αέρας της αλλαγής που έπνεε στην χώρα το καλοκαίρι το καλοκαίρι του 2020 έχει πλέον κοπάσει και ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, επιστρέφει.

Με το 26% έως 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του, το Gerb, αποκτά μεγάλο προβάδισμα απέναντι στους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού Συνεχίζουμε την Αλλαγή/Δημοκρατική Βουλγαρία, που συγκεντρώνει το 15% των ψήφων.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπορίσοφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ήδη εγείρουν το φάσμα νέων, των έβδομων κατά σειρά τα τελευταία χρόνια, βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνει το 15% και είναι υποψήφιος εταίρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Gerb

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές σημαδεύτηκε από κύμα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία χώρα όπου η νοσταλγία του κομμουνιστικού παρελθόντος παραμένει ισχυρή. Στο πλαίσιο αυτό, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) συγκέντρωσαν 12% έως 14% των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Live όλες οι εξελίξεις

Τέσσερα παιδιά τραυματίσθηκαν σε λούνα παρκ που λειτουργούσε παράνομα στο Κορωπί

Ευρωεκλογές 2024: Διπλή εικόνα στην Ευρώπη – Υψηλή συμμετοχή στην Ουγγαρία, χαμηλή σε Ισπανία, Πορτογαλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr