Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Παίζεται και η δεύτερη θέση για τον Μακρόν, οριακή η διαφορά με Σοσιαλιστές

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Παίζεται και η δεύτερη θέση για τον Μακρόν, οριακή η διαφορά με Σοσιαλιστές

Στο 14,7% η παράταξη του προέδρου, στο 14% το PS σύμφωνα με την ως τώρα ενσωμάτωση

macron
Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Γαλλία μετά το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, με το οποίο προχώρησε στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και πιστεύει ότι αυτές οι ευρωεκλογές καθιέρωσαν ήδη το Εθνικό Μέτωπο «ως μια μεγάλη δύναμη αλλαγής».

Μάλιστα, η καταμέτρηση των ψήφων ενδέχεται να εξελιχθεί σε θρίλερ τις επόμενες ώρες, καθώς η νέα εθνική εκτίμηση των αποτελεσμάτων από την Ipsos δείχνει το κόμμα της Λεπέν σταθερά στο 31,5%, όμως η Αναγέννηση (Μακρόν) έχει υποχωρήσει στο 14,7%, ακολουθούμενη από το (Σοσιαλιστικό Κόμμα – Δημόσια Πλατεία) με 14% των ψήφων.

Το αριστερό κόμμα La France insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) που έχει ιδρύσει ο Μελανσόν ακολουθεί με 9,5%, ενώ οι Républicains το 7,2%. Οικολόγοι – Πράσινοι στο οριακό 5,5%, όπως και το ακροδεξιό Reconquête!, του Ζεμούρ, με 5,4%.

Κλείσιμο
Marine Le Pen après l'annonce de la dissolution : "Nous sommes prêts à exercer le pouvoir"


Λεπέν: Έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία

«Αυτές οι ιστορικές εκλογές δείχνουν ότι όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «σήκωσε το γάντι» που του είχε πετάξει ο επικεφαλής της ευρωλίστας του Εθνικού Μετώπου Ζορντάν Μπαρντελά.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του, μόλις ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την επιστροφή του λαού στις κάλπες», δήλωσε η Λεπέν, χαιρετίζοντας -σε μια ακόμη εμφατική δήλωσή της προσήλωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς- αυτή την απόφαση, καθώς «συνάδει με τη λογική των θεσμών της Πέμπτης Δημοκρατίας».

Η Λεπέν επισήμανε πως «οι ευρωεκλογές καθιερώνουν το κίνημά μας ως τη μεγάλη δύναμη αλλαγής για τη Γαλλία» και επανέλαβε πολλές φορές ότι «είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία», καλώντας τους Γάλλους να στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματός της στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο Γκλουσκμάν

Από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλουκσμάν, που με 14% βρίσκεται στην 3η θέση των αποτελεσμάτων, κατήγγειλε ότι ο Μακρόν υπάκουσε, όπως είπε στις απαιτήσεις του Μπαρντελά, μιλώντας για ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τη δημοκρατία και τους θεσμούς». Δήλωσε εξάλλου αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των νέων αναμετρήσεων: «Θα απευθυνθούμε σε όλους τους ψηφοφόρους και προς τα αριστερά, σε όλους τους μαχόμενους δημοκράτες. Θα συνεχίσουμε με αυτό που ξεκινήσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας: το ξύπνημα της ελπίδας. Η Αριστερά του Ζακ Ντελόρ δεν έχει πεθάνει, είναι κάτι παραπάνω από ζωντανή και θα συνεχίσουμε να τη μεγαλώνουμε, παρά τα μόνιμα πολιτικά παιχνίδια του Μακρόν» ανέφερε.



Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Live όλες οι εξελίξεις

Τέσσερα παιδιά τραυματίσθηκαν σε λούνα παρκ που λειτουργούσε παράνομα στο Κορωπί

Ευρωεκλογές 2024: Διπλή εικόνα στην Ευρώπη – Υψηλή συμμετοχή στην Ουγγαρία, χαμηλή σε Ισπανία, Πορτογαλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης