Ιρλανδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές - Ήττα για το Σιν Φέιν

Ιρλανδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές - Ήττα για το Σιν Φέιν

Η καταμέτρηση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για τις ευρωεκλογές και μια για τη δημαρχία στην πόλη Λίμερικ

irlandia
Μεγάλη και απρόσμενη ήττα για το ιρλανδικό κόμμα Sinn Féin (Σιν Φέιν) στην Ιρλανδία, καθώς την πρωτιά φαίνεται να κατακτούν οι πιο αντιμεταναστευτικοί και ακροδεξιοί, στις τοπικές ιρλανδικές εκλογές για το Συμβούλιο του Δουβλίνου.

Παράλληλα, το γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις,  Μαλάκι Στίνσον, να πανηγυρίζει για την εκλογή του, καθώς αποτελεί έναν από τους δύο ακροδεξιούς πολιτικούς που κέρδισαν μια θέση στο Συμβούλιο, ο οποίος έκανε μάλιστα την προκλητική δήλωση «Παίρνουμε πίσω το έθνος μας». 



Σύμφωνα με το BBC το κόμμα Fine Gael (Φάϊν Γκέιλ) προηγείται με 230 δημοτικούς συμβούλους ενώ η Fianna Fáil (Φιάνα Φέιλ) έχει 225 από τις συνολικά 949, με αμφότερα να προηγούνται με διαφορά από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει μεταξύ τους 173 έδρες συμβουλίου, ενώ το Σιν Φέιν μόλις που κατάφερε να συγκεντρώσει 94 έδρες. Μένει να αποδωθούν συνολικά άλλες 100. 

Κλείσιμο
Καθώς υπολογίζονται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για την Ιρλανδία, που είναι η μόνη χώρα που δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της στις 9 Ιουνίου, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι έχουν σταματήσει πλέον να υποστηρίζουν το Σιν Φέιν και την ηγέτιδά του,  Μαίρη Λου Μακντόναλντ, το οποίο μάλιστα εγείρει και συζητήσεις για αλλαγή προέδρου εντός του κόμματος.

Το Σιν Φέιν αποτελούσε επί χρόνια την κύρια αντιπολίτευση της Ιρλανδίας, φτάνοντας μάλιστα πολύ κοντά στην ανάληψη της εξουσίας στις εκλογές του 2020. Στις δημοσκοπήσεις, φαινόταν πάντα να ξεπερνά σταθερά το 30%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τη συνδυασμένη υποστήριξη των δύο κομμάτων του κέντρου που βρίσκονται στην κυβέρνηση, Fine Gael και Fianna Fáil.

Η υποστήριξη στο Σιν Φέιν, όμως,  έχει σταθερά μειωθεί από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Νοέμβριο του 2023 στο κέντρο του Δουβλίνου, σε συνοικία όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, κατά τα οποία πυρπολήθηκε όχημα της αστυνομίας, αλλά και λεωφορείο, και βανδαλίστηκαν καταστήματα ενώ για ώρες το κέντρο της πόλης έγινε πεδίο ταραχών. Ήταν εκείνη η περίοδος που σηματοδότησε και την ουσιαστική μεταστροφή των ψηφοφόρων προς την άκρα δεξιά, συμβαδίζοντας με όλη την Ευρώπη. 

Παρόλα αυτά, η Μαίρη Λου Μακντόναλντ, αν και παραδέχτηκε ότι ήταν «απογοητευμένη» από τις προεκλογικές επιδόσεις του κόμματός της, επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η καταμέτρηση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για τις ευρωεκλογές και μια για τη δημαρχία στην πόλη Λίμερικ.

Η Ιρλανδία έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες της ΕΕ που στέλνουν 14 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά καμία από αυτές τις έδρες δεν έχει ακόμη δηλωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: Νεκρή, μαχαιρωμένη στον λαιμό βρέθηκε η 11χρονη που είχε εξαφανιστεί - Ομολόγησε 37χρονος

Ευρωεκλογές 2024 - Politico: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την κάλπη - Συντριβή Μακρόν, ακροδεξιά και Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024: Συγκινημένος ο Κύπριος YouTuber Φειδίας που βγήκε ευρωβουλευτής - «Δεν το πιστεύω, αγαπώ σας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης