Κοινές ασκήσεις με πυρηνικά θα διεξάγουν η Ρωσία και η Λευκορωσία

Το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ υποστηρίζει ότι είναι απάντηση στα «σχέδια ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας»

Η Λευκορωσία πρόκειται να συμμετάσχει σε πυρηνικές ασκήσεις με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κρένιν σε ανάρτησή του στο Telegram, οι ασκήσεις είναι μια αντίδραση στις «ανεπιτυχείς προσπάθειες» να παρασύρουν τη χώρα «σε μια επιδημία έγχρωμων επαναστάσεων και να μας συντρίψουν με οικονομικές κυρώσεις».

Πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις είναι απάντηση και στα «σχέδια ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας».

Πάντως ο Κρένιν δεν διευκρίνισε πότε και πού θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις. Πρόσθεσε ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν «τρίτες χώρες ή οποιονδήποτε άλλο», αλλά ότι η Λευκορωσία θα «κρατήσει το μπαρούτι μας στεγνό».

Είναι η δεύτερη φορά που η Λευκορωσία και η Ρωσία ασκούνται από κοινού στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αναφέρει το politico.

Το πρώτο στάδιο των κοινών ασκήσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Ουκρανίας που εν μέρει κατέχονται από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 ότι η Ρωσία θα αποθηκεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι οι κεφαλές είχαν μεταφερθεί στη Λευκορωσία, αν και δεν είπε πού και πόσες.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση να μην παρεμβαίνει στα ζητήματα των δύο χωρών, καθώς ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο Λουκασένκο δήλωσε μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο ότι η Λευκορωσία θα χρησιμοποιούσε τα όπλα «χωρίς δισταγμό» εάν η χώρα του δεχόταν επίθεση, ξεχωρίζοντας ως απειλή το μέλος του ΝΑΤΟ και γειτονική Πολωνία.




Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: Νεκρή, μαχαιρωμένη στον λαιμό βρέθηκε η 11χρονη που είχε εξαφανιστεί - Ομολόγησε 37χρονος

Ευρωεκλογές 2024 - Politico: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την κάλπη - Συντριβή Μακρόν, ακροδεξιά και Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024: Συγκινημένος ο Κύπριος YouTuber Φειδίας που βγήκε ευρωβουλευτής - «Δεν το πιστεύω, αγαπώ σας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr