Υεμένη: Οι Χούτι ισχυρίζονται ότι εξάρθρωσαν πυρήνα «Αμερικανών και Ισραηλινών κατασκόπων»

Υποστηρίζουν ότι η ομάδα «έκανε κατασκοπεία και σαμποτάζ σε επίσημους και μη επίσημους θεσμούς επί δεκαετίες, υπέρ του εχθρού»

Έναν «αμερικανοϊσραηλινό πυρήνα κατασκόπων» ισχυρίζονται ότι εξάρθρωσαν οι Χούτι στην Υεμένη, λίγες ημέρες αφότου συνέλαβαν πάνω από 10 εργαζόμενους σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Στον υποτιθέμενο πυρήνα μετείχαν πρώην εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως ο Άμπντελ Χακίμ Αλ Χαϊουάνι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Χούτι.

Ο πυρήνας «έκανε κατασκοπεία και σαμποτάζ σε επίσημους και μη επίσημους θεσμούς επί δεκαετίες, υπέρ του εχθρού», είπε ο Αλ Χαϊούανι.

Πρόσθεσε ότι «μέλη του πυρήνα και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους στην αμερικανική πρεσβεία για να κάνουν ενέργειες δολιοφθοράς. Αφού η αμερικανική πρεσβεία έφυγε από τη Σαναά, τα μέλη του πυρήνα συνέχισαν να εφαρμόζουν την κατασκοπευτική ατζέντα τους υπό την κάλυψη διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση των 11 εργαζομένων που απασχολούνται σε πέντε διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και για τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού στην Υεμένη.

Ένοπλοι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών των Χούτι συνέλαβαν επίσης τρεις εργαζομένους της οργάνωσης «Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο» που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και στόχος της είναι η προώθηση της δημοκρατίας, καθώς και τρεις εργαζόμενους μιας τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης. Το κανάλι Al Masirah TV των Χούτι πρόβαλε μια σειρά από βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν τις ομολογίες ορισμένων από τους συλληφθέντες. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα βίντεο.

Οι Χούτι κρατούν περίπου 20 Υεμενίτες εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία της Σαναά εδώ και τρία χρόνια. Η πρεσβεία διέκοψε τη λειτουργία της το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θείο και δολοφόνο της Βασιλικής - «Αίσχος, ξέραμε πολλά για τον τύπο αυτόν»

Η ζωή του όλη γίνεται ταινία: Πώς ο Χρήστος Μάστορας έγινε Στέλιος Καζαντζίδης

Τρόμος σε πτήση της Austrian Airlines - Χαλάζι διέλυσε το ρύγχος αεροπλάνου, δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr