Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Υπέρ του σχεδίου Μπάιντεν για τη Γάζα, απείχε η Ρωσία

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Υπέρ του σχεδίου Μπάιντεν για τη Γάζα, απείχε η Ρωσία

Το Ισραήλ είχε ταχθεί κατά του ψηφίσματος, διαφωνώντας με ορισμένες από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενο

security_council
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα αμερικανικό ψήφισμα που υποστηρίζει την τελευταία ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία και καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την προσφορά.

Κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο, 14 από τα 15 μέλη τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ είχαμε και μια αποχή από τη Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη.

Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση και στις δύο πλευρές -Ισραήλ και Χαμάς- να το αποδεχτούν.

Το Ισραήλ τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, διαφωνώντας με ορισμένες από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενο, με τις ΗΠΑ να προτείνουν από την πλευρά τους τροποποιήσεις, εγκαταλείποντας, για παράδειγμα, τη ρητή αντίθεσή τους στη δημιουργία ισραηλινών ζωνών ασφαλείας στη Γάζα.

Τι αφορά το σχέδιο

Κλείσιμο
Η πρόταση θέτει όρους για μια «πλήρη και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων και την ανταλλαγή παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις που θα καταλήξουν σε ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί λόγω των μαχών.

Η πρώτη φάση του σχεδίου αφορά την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων καθώς και τη βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός. Η δεύτερη περιλαμβάνει τον «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών», καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με το κείμενο του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος.

Τέλος, η τρίτη φάση επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της περιοχής και θα ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.



Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία 11χρονης στην Ηλεία: «Την πήγα στο χωράφι και τη σκότωσα» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου

Καύσωνας: Με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο το Δημόσιο - Τι ισχύει για τα σχολεία, ποια θα παραμείνουν κλειστά

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Από τους «δαίμονες» στην αγκαλιά της ωραίας Ελένης με βαριά κληρονομιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης