Γιούνκερ: Δεν χρειάζεται την υποστήριξη της Μελόνι η φον ντερ Λάιεν

Γιούνκερ: Δεν χρειάζεται την υποστήριξη της Μελόνι η φον ντερ Λάιεν

Η φον ντερ Λάιεν κατάφερε να κερδίσει μια ισχνή πλειοψηφία που πολλοί, όμως, αναμένουν ότι θα ανατραπεί

oyrsoyla_fon_nter_laien_9
Επαρκής η διαφορά 40 εδρών του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εγγυηθεί την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρόεδρος, σε σνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «δεν χρειάζεται να ζητήσει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών των «Αδελφών της Ιταλίας» ή της Μελόνι στο Συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία «δεν πρέπει να επεκταθεί στα κόμματα της ακροδεξιάς», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν - που είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) - ολοκλήρωσε την καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής με μια ισχνή πλειοψηφία που πολλοί αναμένουν ότι θα ανατραπεί, αναφέρει η Politico.

Χρειάζεται 361 ευρωβουλευτές να την εγκρίνουν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν- και ο συνασπισμός των κεντρώων ομάδων που την εξέλεξαν την τελευταία φορά - το δικό της ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και η φιλελεύθερη Renew Europe - κέρδισε σχεδόν 400 έδρες.

Κλείσιμο
Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επιλέξει είτε το να αναζητήσει την υποστήριξη των Πράσινων, είτε να καταφύγει στην Μελόνι ή να επιλέξει και τις δύο λύσεις.

Αμφότερα τα σενάρια, όμως, έχουν κάποιο πολιτικό κόστος. Στην πρώτη περίπτωση, οι Πράσινοι θα χρειαστούν ορισμένες εγγυήσεις σχετικά με τους κλιματικούς τους στόχους, στους οποίους δε θα συναινέσει το ΕΛΚ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, η υποστήριξη από τη Μελόνι ενέχει τον κίνδυνο να χάσει τον συνασπισμό της.

«Με καθησυχάζει το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κεντρώες δυνάμεις, αλλά παραμένω ανήσυχος και θορυβημένος από την άνοδο της ακροδεξιάς», δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος διηύθυνε την Επιτροπή από το 2014 έως το 2019. «Πρόκειται για ένα καθιερωμένο φαινόμενο, το οποίο όμως αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε κίνδυνο το πνεύμα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τη δράση της ΕΕ», συνεχίζει.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία 11χρονης: Δίωξη για ανθρωποκτονία και ακόμα τέσσερα αδικήματα στον 37χρονo

Πού είναι κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη λόγω καύσωνα

Εμφανίστηκε η ευρωβουλευτής Γαλάτω Αλεξανδράκη: Ευχαριστώ, πώς έγινε αυτό;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης