Ένοχος ο Χάντερ Μπάιντεν – Είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν εθισμένος για να αγοράσει όπλο

Ένοχος ο Χάντερ Μπάιντεν – Είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν εθισμένος για να αγοράσει όπλο

Δικαστήριο στο Ντελαγουέρ έκρινε ότι ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ είχε αποκρύψει ότι ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες - Αντιμέτωπος με φυλάκιση ως 25 χρόνια

arthrou-hunter
Οι ένορκοι σε δικαστήριο στο Ντελαγουέρ έκριναν την Τρίτη (11/6) ένοχο τον Χάντερ Μπάιντεν για τη ψευδή δήλωση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών κατά την αγορά όπλου.

Ο Χάντερ Μπάιντεν βαρυνόταν με δύο κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις και μία κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή.

Κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες και πλέον είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση. 

Ειδικότερα, οι κατηγορίες σχετίζονταν με την αγορά ενός περίστροφου σε οπλοπωλείο του Ντελαγουέρ τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο κράτησε στην κατοχή του για περίπου 11 ημέρες. Εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και την κοκαΐνη, γεγονός που είχε αποκρύψει από τις αρχές.

Κλείσιμο
Biden_Colt_Cobra


Αν και αργότερα παραδέχτηκε δημόσια τις εξαρτήσεις του και την προσπάθεια που έκανε για να απαλλαγεί, η ψευδής δήλωση όταν αγόρασε το όπλο ότι δεν ήταν εθισμένος συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα.

Η τρίτη κατηγορία σχετίζεται με την κατοχή πυροβόλου όπλου ενώ φέρεται να ήταν χρήστης ναρκωτικών.

Ο γιος του προέδρου άκουσε την απόφαση σχεδόν ανέκφραστος. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, φίλησε και αγκάλιασε τη σύζυγό του. Παρούσα ήταν και η Τζιλ Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, με την οποία έφυγαν από το δικαστήριο, αλλά και ο θείος του, Τζέιμς Μπάιντεν, αδελφός του προέδρου.

Στη δίκη δεν εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν, που είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα και δεν θα δώσει χάρη στον γιο του όπως έχει τη δυνατότητα.

Είναι η πρώτη φορά που τέκνο εν ενεργεία προέδρου καταδικάζεται από αμερικανικό δικαστήριο.

Η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί φτάνει τα 25 χρόνια: δέκα για την ψευδή δήλωση, πέντε για την ψευδή δήλωση προς τον πωλητή του όπλου και δέκα για κατοχή όπλου από πρόσωπο υπό εξάρτηση. Νομικοί αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να δούμε τον Μπάιντεν στη φυλακή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο έφεσης, το CNN αναφέρει ότι οι συνήγοροι του Χάντερ Μπάιντεν θα καταθέσουν έφεση, το ερώτημα είναι πάντως αν έχει τα χρήματα να υποστηρίξει τον νομικό αγώνα που καλείται να δώσει με δεδομένο ότι έχει και αστικές υποθέσεις ανοιχτές, οι οποίες κοστίζουν πολλά.

Τι σημαίνει η απόφαση για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Σε ένα πρώτο σχόλιο, το BBC σημειώνει ότι η καταδικαστική απόφαση δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν για την προεδρία, αλλά ούτε και τη στάση των πολιτών κατά του προέδρου, ο οποίος δεν συνδέεται με την υπόθεση της παράνομης οπλοκατοχής. Είναι πάντως ένα προσωπικό πλήγμα για τον Τζο Μπάιντεν και για την οικογένεια του.

Σε κάθε περίπτωση, οι νομικές περιπέτειες του Χάντερ Μπάιντεν δεν σταματούν εδώ. Τον Σεπτέμβριο τον περιμένει άλλη μία δίκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με την φοροαπόκρυψη μεγάλου ποσού.

Αν και δεν αναμένεται να έχει τον δραματικό χαρακτήρα των προσωπικών αποκαλύψεων, οι επιχειρηματικές δοσοληψίες του Χάντερ είναι στο στόχαστρο της κριτικής των Ρεπουμπλικανών. Το ζήτημα της φορολογικής απάτης γεννά πάντως περισσότερα πάθη μεταξύ των ψηφοφόρων από ζητήματα που αφορούν τα ναρκωτικά, οπότε μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις εκλογές, σχολιάζει το BBC.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή της στο CNN, χαρακτηρίζει τη δίκη του Χάντερ υπόθεση που «αποσπά την προσοχή από τα αληθινά εγκλήματα από την εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν που μάζεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία». Και καταλήγει λέγοντας ότι όλα αυτά θα τελειώσουν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία 11χρονης στην Ηλεία - Βίντεο: Η στιγμή που η Βασιλική μπαίνει στο αυτοκίνητο του δολοφόνου

Καύσωνας: Τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα - Πότε απαγορεύεται το delivery, πού υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας

Guardian: Χιλιάδες παιδιά από την Αφρική έχουν πέσει θύματα άγριας κακοποίησης από διακινητές κοκαΐνης στη δυτική Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης