Γαλλία: Ο Μακρόν κινδυνεύει με νέο Βατερλό στις εθνικές εκλογές

Η θέση της «Αναγέννησης» του Γάλλου προέδρου μάλλον θα εξαρτηθεί από τα αριστερά κόμματα - Σαφές προβάδισμα της Λεπέν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, αφότου αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας νέες εκλογές, έφερε τα πάνω - κάτω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν (RN) ότι θα συνεργαστεί με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR), ο πρόεδρός του Ερίκ Σιοτί δέχεται τα πυρά πολλών ομοιδεατών του, άλλοι απειλούν ότι θα παραιτηθούν από το κόμμα ενώ υπάρχουν και αυτοί που του ζητούν να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Οι εξελίξεις αυτές είναι βούτυρο στο... ψωμί για το κόμμα της Λεπέν (RN) και του πολιτικού τέκνου της, του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά που θα διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας.

Θολό πολιτικό τοπίο

Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης φέρεται να είναι το κυβερνών κόμμα (Αναγέννηση) του Μακρόν καθώς τα αριστερά κόμματα ενώνουν και αυτά τις δυνάμεις τις με αποτέλεσμα να απειλούν να τον απομονώνουν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως αποτυπώνουν το θολό πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται με βάση τις νέες συμμαχίες των κομμάτων.

Η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, διατηρεί σαφές προβάδισμα με το κόμμα της να καταλαμβάνει στον πρώτο γύρο των εκλογών ποσοστό 35%.


Τι δείχνει δημοσοκόπηση

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου έρευνας Ifop-Fiducial, για λογαριασμό των γαλλικών ΜΜΕ - LCI, Le Figaro και Sud Radio, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το κόμμα του Μακρόν θα λάβει 18% εάν τα αριστερά κόμματα συσπειρωθούν ή μόλις 16% εάν κατέλθουν ανεξάρτητα.

Με βάση τα πορίσματα της δημοσκόπησης, η συμμαχία των τεσσάρων αριστερών κομμάτων συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα του Μακρόν εκτοπίζεται στην τρίτη θέση. Εάν πάλι τα αριστερά κόμματα κατέβουν ξεχωριστά, οι Σοσιαλιστές θα έχουν καλύτερη επίδοση αφού το ποσοστό τους θα ανέλθει στο 13%.


Σενάρια συνεργασίας Ρεπουμπλικανών με τη Λεπέν


Το πρώτο επεισόδιο της έντονης προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία ξεκίνησε χθες με την δήλωση του προέδρου των Ρεπουμπλικανών (LR), Ερίκ Σιοτί για «μια συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και όλους εκείνους που προσδιορίζονται από τις αξίες της δεξιάς».

Μιλώντας στο δίκτυο TF1, ο ηγέτης του γκωλικού συντηρητικού κόμματος, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ότι «με την Εθνική Συσπείρωση (RN) λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μια φανταστική αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως «πρέπει να δημιουργηθεί μια δύναμη η οποία θα αντιταχθεί στην ανικανότητα του μακρονισμού και σε συνεργασίες παρά φύση», αναφερόμενος στις διεργασίες για μια συμμαχία με την σοσιαλδημοκρατία. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι με τη θέση του για συνεργασία με την ακροδεξιά εκφράζει μεγάλο μέρος των μελών και οπαδών του κόμματος, αν και παραδέχτηκε ότι «σήμερα το LR είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο και χρειάζεται «ένα σχήμα για να ενισχυθεί.

Μακρόν: «Δεν θέλω να παραδώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην ακροδεξιά το 2027»

Την ώρα που οι γκωλικοί τείνουν χείρα φιλίας στη Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να ενταχθούν στο στρατόπεδό του για να νικήσει την ακροδεξιά.

Δήλωσε επίσης ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών, οι πολίτες εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις δυσκολίες τους. «Πρέπει να δώσουμε μια δημοκρατική απάντηση», υποστήριξε απορρίπτοντας τα άκρα.

Ο Μακρόν εξήρε επιπλέον την ανάγκη για διάλογο και προβληματισμό για το πώς θα υπηρετηθεί καλύτερα η Γαλλία ενώ κάλεσε τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες να ενωθούν για ένα κυβερνητικό σχήμα που θα απαντήσει στην ακροδεξιά εναλλακτική.

«Η Ρεπουμπλικανική δεξιά, τουλάχιστον η αρμόδια, μόλις έκανε συμμαχία με την ακροδεξιά για πρώτη φορά», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Η δεξιά γυρίζει έτσι την πλάτη της σε λίγες ώρες στην κληρονομιά του στρατηγού Ντε Γκωλ, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί. Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών εξοργίστηκαν», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση:
«Η επιστροφή στον κυρίαρχο λαό είναι η μόνη δημοκρατική απόφαση», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Οι ψήφοι τοποθέτησαν τις ακροδεξιές δυνάμεις σχεδόν στο 40% και τα άκρα σχεδόν στο 50%.Είναι ένα πολιτικό γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν θέλω να παραδώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην ακροδεξιά το 2027, γι΄ αυτό προκήρυξα πρόωρες εκλογές., Γιατί «ακροδεξιά σημαίνει έξοδο από το ΝΑΤΟ και ασάφεια ως προς τη Ρωσία».

Δεν θα παραιτηθεί ακόμη και σε περίπτωση ήττας

Ο Μακρόν επανάλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν το στρατόπεδό του δεν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές εξηγώντας τον συλλογισμό του:

«Η πλειοψηφία θέλει «μια Γαλλία, μια δύναμη ειρήνης και ισορροπίας», όσον αφορά την Ουκρανία αλλά και τη θέση στη Μέση Ανατολή ή τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, τα δύο ακραία μπλοκ δεν επιτρέπουν αυτό το σχέδιο», επισήμανε.

Δεσμεύτηκε επίσης να φανεί πιο αποφασιστικός σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλειας και η δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι μια ακροαριστερά επιρρεπής στον αντισημιτισμό θα ήταν πολύ πιο «χαλαρή», ενώ η ακροδεξιά θα καταστρέψει το συνταγματικό κράτος δικαίου της Γαλλίας.

Επιβεβαίωσε το έργο κατασκευής οκτώ νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο ηγέτης της Γαλλίας έκανε λόγο για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες ενώ όπως τόνισε «οι προτάσεις των άλλων κομμάτων για τις συντάξεις σημαίνουν την πτώχευση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Επιβεβαίωσε ακόμη, το έργο κατασκευής οκτώ νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έχει λάβει αποστάσεις από την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, ανακοίνωσε χθες στο γαλλικό δίκτυο TF1 ότι επρόκειτο να «ηγηθεί της εκστρατείας» του προεδρικού στρατοπέδου.

Ο Ατάλ ήταν αυτός που είχε ζητήσει από τον Μακρόν να αποδεχθεί την παραίτησή του και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε την πρότασή του.



Ειδήσεις σήμερα:

Αμοργός: Ποιος είναι ο 59χρονος Αμερικανός τουρίστας που εξαφανίστηκε – Συνεχίζονται οι έρευνες

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει και ο Νίκος Παπανδρέου: Ο λόγος άμεσα στους φίλους και στα μέλη για Αλλαγή

Ο Μακρόν έγινε... Manu Chao: Το λογοπαίγνιο και η φωτογραφία που έγιναν viral
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr