Όχι, ο Μπάιντεν δεν «χάθηκε» στη Σύνοδο της G7 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το «κομμένο» βίντεο που έκανε τον γύρο των social media, η προπαγάνδα Τραμπ κατά του προέδρου των ΗΠΑ και η πραγματικότητα

Στη... συνήθη προπαγάνδα των αντιπάλων του Τζο Μπάιντεν εντάσσεται ένα βίντεο από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G7, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε αυτό, ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να απομακρύνεται, κατά τη διάρκεια επίδειξης με αλεξίπτωτα, από τους υπόλοιπους ηγέτες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

Καθώς οι άλλοι ηγέτες στέκονταν στη θέση τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε, σύμφωνα με το οπτικό υλικό, να απομακρύνεται αργά από αυτούς και στη συνέχεια στάθηκε κοιτάζοντας προς τα αριστερά, καθώς φάνηκε πως παρατηρούσε έναν αλεξιπτωτιστή που μάζευε τον εξοπλισμό του, όπως έγραψε τότε η Daily Mail.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρατήρησε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν εκεί για τη φωτογραφία που επρόκειτο να τραβηχτεί, οπότε πήγε προς το μέρος του και, πιάνοντάς τον ελαφρά, τον οδήγησε πίσω στους άλλους ηγέτες.

Δείτε το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου:




Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τα ellinikahoaxes, πρόκειται για ένα βίντεο που έχει υποστεί περικοπή και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνηθισμένης αντιπολίτευσης που ασκείται στον Τζο Μπάιντεν από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το βίντεο, διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων, εμφανίστηκε στις 13 Ιουνίου 2024 στο Χ, ως προϊόν πολιτικής προπαγάνδας, με τον λογαριασμό @RNCResearch στο Χ να αποτελεί μία από τις βασικές πηγές διάδοσης. Πρόκειται για ένας από τους λογαριασμούς που διαχειρίζεται η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή (RNC), από κοινού με την επίσημη ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ (@TeamTrump).

Το βίντεο σύντομα έγινε viral μεταξύ συντηρητικών λογαριασμών και πρωτοσέλιδο στην τάμπλοιντ εφημερίδα New York Post, η οποία μάλιστα έγραψε πως με τη συμπεριφορά του αυτή ο Τζο Μπάιντεν «ντροπιάζει την Αμερική». Μολονότι το βίντεο είναι αυθεντικό, έχει ωστόσο υποστεί περικοπή σε σημείο, που δεν επιτρέπει στους θεατές να δουν ποιους χαιρετάει ο Αμερικανός πρόεδρος, δίνοντας την εντύπωση ότι βαδίζει «στα χαμένα», τη στιγμή που ξεμακραίνει από την ομάδα των ηγετών.

Πιο συγκεκριμένα, το βίντεο προέρχεται από επιδείξεις αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της 50ης συνόδου κορυφής της G7 στις 13 Ιουνίου 2024, στην πόλη Φασάνο της Απουλίας στη Νότια Ιταλία. Το διακινούμενο βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης του αλεξιπτωτιστή εκείνου, που κουβαλά μαζί του τη σημαία της Συνόδου Κορυφής (λευκή σημαία, που αναγράφει G7 ITALIA). Πολύ κοντά στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στέκει στο δεξιό άκρο, βρίσκεται μια άλλη ομάδα αλεξιπτωτιστών. Είναι αυτή η ομάδα που θα χαιρετήσει από κοντά ο Τζο Μπάιντεν ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, ξεμακραίνοντας από την ομάδα των ηγετών.



Η ομάδα αυτή ΔΕΝ υπάρχει στο διακινούμενο βίντεο, από το οποίο τέσσερα κρίσιμα δευτερόλεπτα έχουν αποκοπεί. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την πτώση του αλεξιπτωτιστή με τη σημαία της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι παρευρισκόμενοι ηγέτες, πλην του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στρέφουν το κεφάλι τους προς την εν λόγω ομάδα. Στην ομάδα αυτή, αμέσως μετά, κατευθύνεται ο Τζο Μπάιντεν, για να την συγχαρεί.



Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καλεί πράγματι πίσω τον Τζο Μπάιντεν, όχι, όμως, για κάποια φωτογράφηση -όπως λανθασμένα υποστηρίχθηκε από πληθώρα δημοσιευμάτων- αλλά για να παρακολουθήσει τον εκπρόσωπο των αλεξιπτωτιστών να δίνει αναφορά στους ηγέτες, πιθανότατα, για την επίδειξη.

Συμπερασματικά, ο Τζο Μπάιντεν δεν κινήθηκε «στα χαμένα», αλλά απομακρύνθηκε συγκεκριμένα για να συγχαρεί αλεξιπτωτιστές που βρίσκονται στο έδαφος, αλλά δεν εμφανίζονται στο διακινούμενο βίντεο, καθώς αυτό υπέστη περικοπή, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εμφάνισή τους στο πλάνο.



Ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε, επίσης, από τους ανεξάρτητους οργανισμούς Ελέγχου Γεγονότων Open Online και leadstories.



Δείτε το πραγματικό βίντεο, χωρίς περικοπές




Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει τον Μητσοτάκη στη θέση της Φον ντερ Λάιεν - Το διαψεύδει ο ίδιος

Τζένιφερ Λόπεζ: Πήγε στο σπίτι που νοικιάζει ο Άφλεκ - Μαζί της ήταν η πρώην σύζυγος του ηθοποιού, Γκάρνερ

Κέρκυρα: Επιχείρηση για τον εντοπισμό 55χρονου Αμερικανού που εξαφανίστηκε στο Μαθράκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr