Ελβετία: Δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα για τη μεταπολεμική Ουκρανία η τελική διακήρυξη - Ποιες χώρες δεν την υπέγραψαν

Ελβετία: Δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα για τη μεταπολεμική Ουκρανία η τελική διακήρυξη - Ποιες χώρες δεν την υπέγραψαν

Αναγνωρίζεται μεν η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η αποκατάσταση ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική - Δεν γίνεται αναφορά στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τι θα γίνει μετά την απόσυρση των ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων

diaskepsi_elvetia
Δυτικές δυνάμεις και άλλες χώρες ασκούσαν σήμερα πίεση προς την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία, όμως ορισμένες χώρες μπορεί να μην δεχθούν να στηρίξουν τα τελικά συμπεράσματα και δεν υπάρχει σαφήνεια για το αν συνομιλίες στο μέλλον θα περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

Περισσότερες από 90 χώρες συμμετέχουν στις διήμερες συνομιλίες στο θέρετρο Μπέργκενστοκ των Άλπεων που διοργανώθηκαν κατόπιν επιθυμίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως η Μόσχα, που δεν προσκλήθηκε και κατέστησε σαφές ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει, χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου και διατύπωσε αντίπαλες προτάσεις από μακριά. Η Κίνα είναι άλλη μία αξιοσημείωτη απουσία.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d21dijn8vwsx)
Κλείσιμο


Η διάσκεψη υπογράμμισε ωστόσο την ευρεία υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα έχει διάρκεια, με τις ουκρανικές δυνάμεις σε θέση άμυνας έπειτα από πρόσφατες στρατιωτικές ήττες και την καθυστέρηση της δυτικής βοήθειας. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της Ουκρανίας.

Προσχέδιο της τελικής διακήρυξης που είδε το Reuters αναφέρεται στη ρωσική εισβολή ως «πόλεμο» - έναν χαρακτηρισμό που απορρίπτει η Μόσχα - και καλεί για αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική. Το προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 13 Ιουνίου, καλεί σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Όμως σε συμφωνία με τους πιο μετρημένους δηλωθέντες σκοπούς της διάσκεψης, παραλείπει πιο σκληρά θέματα για το πώς θα μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, το αν η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αποχώρηση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.

Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.

Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως "παρατηρητής", δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τέσσερις νεκροί μετά από σύγκρουση ΙΧ με λεωφορείο στην Ξάνθη - Δείτε φωτογραφίες

Τηλεοπτικές... καραμπόλες - Η Μαγγίρα φεύγει, Ουγγαρέζος και Πάτρας έρχονται, o Μουτσινάς επιστρέφει


Ο Τσίπρας δηλώνει «παρών»: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης